Advertentie

‘Totale willekeur in Turkse zuiveringen'

Een groep soldaten die in juli vorig jaar deelnamen aan de poging tot staatsgreep. ©REUTERS

Meer dan 100.000 Turken zijn door de overheid in armoede gestort omdat ze, meestal zonder bewijs, worden gebrandmerkt als sympathisanten van de couppoging van vorig jaar. Dat zegt Amnesty International in een nieuw rapport.

De burger- en mensenrechtenorganisatie baseert het rapport op 61 interviews die werden afgenomen in de grote steden Ankara, Diyarbakir en Istanboel. Volgens Amnesty moeten tienduizenden mensen - onder wie artsen, politieagenten, leerkrachten, academici en soldaten –ploeteren om financieel rond te komen. Ze worden gebrandmerkt als ‘terroristen’ en kunnen niet langer aan de slag in de publieke sector.

Voor ontslagen ambtenaren is de toestand het meest schrijnend omdat ze ook niet meer mogen werken in allerlei privésectoren die door de staat gereguleerd worden, zoals de advocatuur en het onderwijs. Ook voor ontslagen politiefunctionarissen en militairen is het wettelijk verboden om gelijkaardig werk te doen in de privésector.

Wie wel nog in de privé mag werken, vindt daar erg moeilijk nieuw werk, aldus Amnesty. En omdat de paspoorten van ontslagen werknemers uit de openbare sector werden ingetrokken, kunnen ze ook niet in het buitenland aan de slag.

Geen bewijzen

De Turkse overheid zegt dat de zuiveringen nodig zijn om terrorisme in eigen rangen tegen te gaan. Maar volgens Amnesty heerst daarbij de totale willekeur. Er zijn geen duidelijke criteria om de ontslagen op te steunen, en doorgaans is er geen bewijs dat de persoon in kwestie een overtreding heeft begaan.

‘Alles lijkt er op te wijzen dat achter de zuivering wijdverbreide onrechtmatige en discriminerende motieven schuilgaan’, aldus het rapport. ‘Als iemand je weg wil, dan noemen ze je eenvoudigweg een Gülenist’, tekende Amnesty op uit de mond van een voormalige lokale overheidsfunctionaris.

Het begrip ‘Gülenist’ slaat op aanhangers van de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens de regering van president Erdogan het brein is achter de poging tot staatsgreep van vorig zomer. Ook voor die stelling heeft Ankara overigens nog geen publieke bewijzen aangedragen.

Beroep kan niet

Voor ontslagen werknemers in openbare dienst bestaat er geen procedure om tegen hun ontslag beroep aan te tekenen. Wie zijn ontslag wel publiekelijk aanvocht, kreeg te maken met intimidatie door de politie of werd zelfs opgesloten en mishandeld. Nuriye Gülmen, een academicus, en Semih Özakça, een leerkacht, zijn al 75 dagen in hongerstaking uit protest tegen hun ontslag.

‘De autoriteiten moeten onmiddellijk stoppen met deze willekeurige ontslagen. Wie niet schuldig is bevonden aan enige misstap moet eerherstel krijgen’, zegt Amnesty. ‘Zij die werden ontslagen, moeten toegang krijgen tot een snelle en effectieve beroepsprocedure, zodat zij hun naam kunnen zuiveren, compensatie kunnen krijgen en hun carrière kunnen hervatten.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud