Trump belooft 'strenge sancties' als Saoedi's achter moord zitten

Aan het miljardencontract dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman met de Amerikaanse defensiebedrijven sloot, wil president Trump niet raken ©REUTERS

De verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi zet de relaties tussen de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië onder druk, terwijl er een dooi is in de relaties met Turkije.

De Amerikaanse president liet zich dit weekend voor het eerst uit over de bizarre verdwijning van - en hoogstwaarschijnlijke moord op - Jamal Khashoggi, een Saudische journalist die in Washington woont en kritisch is voor het regime van kroonprins Mohammed bin Salman.

De zaak is bijzonder vervelend voor het Witte Huis, aangezien Washington Riaad als een belangrijk bondgenoot ziet in de strijd tegen de gemeenschappelijk Iraanse vijand. 

Donald Trump op CBS over de zaak-Khashoggi

'Momenteel ontkennen ze, en ze ontkennen krachtig' dat ze betrokken zijn, aldus Trump in een interview voor het duidingsprogramma '60 Minutes' op televisiezender CBS. 'Zouden zij het kunnen zijn? Ja', voegde hij er nog aan toe.

  Maar straffen door een wapendeal van 110 miljard dollar op te blazen, dat zal Trump niet doen. 'Ze hebben militaire uitrusting besteld. Iedereen wilde dat contract: Rusland, China ... en wij hebben het binnengehaald', zei de president daarover. 'Ik wil zo'n contract niet kwijtraken.'

Hij voegde toe dat er andere manieren zijn om een land te bestraffen. Hij erkent wel dat de zaak extra gevoelig is. 'U zult misschien verrast zijn dat ik dit zeg, maar deze zaak ligt extra gevoelig en is extra afschuwelijk omdat het om een journalist gaat.'

Heel wat internationale topondernemers schrapten door de zaak hun deelname aan een economisch topevent dat bin Salman later deze maand organiseert.

Khashoggi verdween op 2 oktober, nadat hij een bezoek bracht aan het Saoedische consulaat in Istanbul, om er documenten voor zijn huwelijk op te halen. De zaak zorgt voor oplopende spanning tussen Turkije en Saoedi-Arabië.

Toeval of niet, net op dit ogenblik is er een dooi in de relaties tussen Washington en Ankara. Turkije heeft de Amerikaanse predikant Andrew Brunson vrijgelaten. De Turkse president Erdogan beschuldigde Brunson er van mee te zitten achter de mislukte couppoging van juli 2016. Brunson werd bij zijn aankomst in Washington ontvangen in het Witte Huis.

Witte Huis

Volgens De Amerikaanse media is er een 'geheime deal' gesloten tussen de VS en Turkije, waarbij de dominee zou worden vrijgelaten in ruil voor een versoepeling van de sancties tegen Ankara. Op zijn favoriete communicatiekanaal, Twitter, ontkent Trump dat er een deal gesloten is met Turkije. Hij geeft wel aan dat de Turken na de vrijlating van Brunson, die zaterdagavond te gast is in het Witte Huis, mogelijk op een versoepeling van de Amerikaanse sancties mogen rekenen. De Turkse regering stelt dan weer dat 'er geen buitenlandse druk gezorgd heeft voor een beïnvloeding van de beslissing van de rechtbank om Brunson vrij te laten'.

Brunson zat twee jaar vast in Turkije. Hij werd in oktober 2016, in de nasleep van een mislukte staatsgreep in Turkije, opgepakt op beschuldiging van 'terrorisme' en 'spionage'. Hij zou banden hebben gehad met Fethullah Gülen - volgens Ankara het brein achter de couppoging van juli 2016 - en met de Koerdische beweging PKK. De zaak verzuurde de relaties tussen Turkije en de VS, twee NAVO-landen, ernstig. Langs beide kanten werden sancties ingevoerd tegen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Er werden ook invoerheffingen opgelegd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud