Trump en Pompeo halen scherp uit naar Iran

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (links) en president Donald Trump. ©EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw in harde bewoordingen uitgehaald naar Iran.

In een Twitter-bericht schreef hij in hoofdletters: 'Bedreig nooit of te nimmer de Verenigde Staten, anders zult u lijden onder de gevolgen, zoals maar weinigen in de geschiedenis hebben geleden. Wij zijn niet langer een land dat uw krankzinnige woorden van geweld en dood zal dulden. Pas op!'

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo haalde zondag in weinig diplomatieke taal uit naar Iran. De Iraanse leiders hebben volgens hem meer weg van 'de maffia dan een regering'. Zijn Iraanse collega Mohammed Zarif en president Hassan Rouhani noemde hij stromannen voor 'internationale oplichterskunsten van de ayatollahs'.

In zijn 'Supporting Iranian Voices'-speech kondigde Pompeo aan dat de VS met een radio-, televisie- en internetkanaal komen dat 24 uur per dag uitzendingen zal verzorgen in het Farsi, de belangrijkste taal van Iran. 'Wij zullen de lang genegeerde stem van het Iraanse volk steunen', zei hij in Simi Valley in Californië, voor een publiek van voornamelijk Iraanse Amerikanen.

Pompeo hield zijn toespraak nog geen dag nadat Rouhani de Amerikaanse president Donald Trump had gewaarschuwd over diens vijandige politiek tegen Teheran. Rouhani zei dat 'een oorlog met Iran de moeder aller oorlogen' is. Hij gaf de Amerikanen het advies om niet 'met de staart van de leeuw te spelen'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect