Trump waarschuwt Turkije dat het zich in Syrië moet gedragen

De Amerikaanse president Donald Trump. ©Photo News

Als de Turken zich niet aan de regels houden, volgen er sancties, dreigt de Amerikaanse president.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Turkije donderdag in een tweet gewaarschuwd voor sancties als het zich bij zijn offensief in het noordoosten van Syrië niet aan de regels houdt. Om welke regels het gaat, voegde hij er niet aan toe.

'Turkije is al lang van plan de Koerden aan te vallen. Ze vechten al een eeuwigheid. (...) Ik probeer de eindeloze oorlogen te stoppen', tweette de president. 'Sommigen willen dat we tienduizenden soldaten naar de regio sturen en een nieuwe oorlog beginnen. (...) Anderen vinden dat we weg moeten blijven en de Koerden hun eigen oorlogen moeten laten uitvechten. Ik zeg: tref Turkije financieel en met sancties als het de regels niet volgt. Ik hou het in de gaten.'

Vernietigen

Begin deze week veroorzaakte Trump consternatie met de aankondiging dat de VS hun soldaten in het noordoosten van Syrië terugtrekken om de Turken de vrije baan te geven. Het leverde hem de kritiek op dat hij zijn Koerdische bondgenoten verraadde. Die waren cruciaal voor de strijd tegen Islamitische Staat.

Daarna bedreigde Trump Turkije al een eerste keer. Als Ankara in Syrië te ver gaat, zal de president de Turkse economie vernietigen, luidde het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud