Advertentie
analyse

Trump zaait verdeeldheid in Midden-Oosten

©AFP

Op een moment dat Iran overtuigend kiest voor gematigdheid, zet Trump soennitische naties als Saoedi-Arabië op tegen Teheran. Al klopt de president zich vooral op de borst vanwege lucratieve wapendeals.

Het had slechter gekund. Dat is de nuchtere vaststelling van The New York Times-commentator Mustafa Akyol na de eerste buitenlandse stop van Amerikaans president Donald Trump in Saoedi-Arabië.

Trump gaf in hoofdstad Riyad een toespraak aan leiders van moslimlanden over de strijd tegen terreur. Die haspelde hij zonder uitschuivers af. Hij drukte er op de banden tussen de Verenigde Staten en soennitische Arabische naties als Saoedi-Arabië en hun gezamenlijke strijd tegen terreur.

De Republikein had het over een strijd tussen 'goed en slecht'. Hij plaatste wel de islamitische partnerlanden aan de 'goede kant', een breuk met zijn antimoslimdiscours van de voorbije maanden. 'Dit is geen strijd tussen de verschillende geloven of culturen', aldus de president. 

Cynisch

Maar behalve de terroristen viseerde Trump ook Iran. Hij riep de moslimleiders op ‘het sjiitische land te isoleren, omdat het sektarisch geweld en terreur aanwakkert’. Daarmee maakt de president een U-bocht na het toenaderingsbeleid van voorganger Barack Obama tegenover Iran.

Het viseren van Iran doet niet anders dan de sektarische kloof voort verdiepen.
Mustafa Akyol
The New York Times-commentator

De timing van Trump is op zijn minst opmerkelijk en wat cynisch te noemen. Uitgerekend vrijdag koos de Iraanse bevolking overtuigend opnieuw voor president Hassan Rohani, een gematigde hervormer die toenadering zoekt tot het Westen. Een jonge groep Iraniërs distantieert zich steeds meer van hardliners als de opperste religieuze leider ayatollah Khamenei, die wel nog steeds het laatste woord hebben.

'Niet eerlijk' 

Volgens Times-commentator Akyol doet Trumps speech niet anders dan de sektarische kloof voort verdiepen. ‘Het is simpelweg niet eerlijk’, schrijft hij. ‘Natuurlijk valt Iran heel wat te verwijten, zoals zijn cynische steun aan de Syrische dictator Bashar Al-Assad. Maar de meeste terroristen zijn wel degelijk soennieten.’

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, reageerde woedend op de demarche van Trump. Hij wijst erop dat Iran net ‘echte verkiezingen heeft gehouden’, in tegenstelling tot Saoedi-Arabië dat door het koningshuis wordt bestuurd. ‘Gaat dit om buitenlandbeleid, of om 480 miljard dollar lospeuteren van Saoedi-Arabië?’, vraagt hij zich af.

Immense wapendeal

De lucratieve businessdeals zijn misschien wat het meeste bijblijft na de eerste buitenlandse stop van Trump. De VS sloten met Riyad wapendeals ter waarde van 110 miljard dollar. Dat bedrag is immens. Ter vergelijking: voor het reusachtige, wereldwijde Nieuwe Zijderoute-project trekt China jaarlijks ‘amper’ 150 miljard uit. De Amerikaans-Saoedische deal gaat enkel over wapens.

'Dit pakket aan defensiematerialen moet Saoedi-Arabië zich helpen te bewapenen tegen de Iraanse bedreiging', verwoordde het Witte Huis het.

Ultieme deal in Israël 

Volgende stop van Trump is Israël. Daar zal zijn uithaal naar Iran op applaus onthaald worden. Premier Benjamin Netanyahu ziet aartsvijand Teheran als de grootste bedreiging in de regio. Hij probeerde in 2015 met man en macht de nucleaire deal tussen Iran en onder meer de VS tegen te houden.

Trump heeft de lat alvast hoog gelegd voor zijn bezoek aan Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. Hij wil er de ‘ultieme deal bezegelen’ tussen de Israëliërs en Palestijnen om zo een einde te maken aan ‘de oorlog die nooit eindigt’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud