Tunesische oppositieleider doodgeschoten

©AFP

De leider van een Tunesische linkse oppositiepartij, die zich kritisch uitliet over de islamitische regering, is woensdagochtend in de hoofdstad Tunis doodgeschoten.

De Tunesische eerste minister Hamadi Jebali bestempelde de moord als een "terreurdaad". "Het is een criminele daad, een daad van terrorisme tegen niet alleen Belaid maar tegen gans Tunesië", aldus Jebali. Hij beloofde alles in het werk te stellen om de schutter op te pakken

Chokri Belaid werd door onbekenden in de nek en het hoofd geschoten, toen hij zijn huis verliet en naar zijn werk wou gaan.  Hij had hevige kritiek op de regerende coalitie in Tunesië, die door de islamistische partij Ennahda geleid wordt. 

"De afschuwelijke moord op deze politieke leider die ik goed kende, is een bedreiging. Er werd ons een brief gestuurd, maar we zullen die niet aannemen." Zo heeft de Tunesische president Moncef Marzouki woensdag gereageerd. 

"Wij weigeren de boodschap en gaan verder met het ontmaskeren van de vijanden van de revolutie", sprak Marzouki. "De weg die Tunesië moet afleggen, is geplaveid met obstakels."

In Tunesië is het al twee jaar onrustig nadat president Ben Ali er verdreven werd. Met zijn toespraak in het Parlement raakte Moncef Marzouki een gevoelige snaar. Hij kreeg een staande ovatie van de Europarlementariërs en velen hadden daarbij tranen in de ogen. Vanuit Straatsburg keert Marzouki onmiddellijk terug naar Tunesië. Zijn bezoek aan Egypte heeft hij geannuleerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud