Advertentie

'Turken doodden meer dan 7.000 PKK-strijders'

Turks president Erdogan voert strijd op vele fronten: tegen de Koerdische PKK, de beweging van de prediker Gülen en tegen IS. ©REUTERS

Turkse soldaten hebben al meer dan 7.000 strijders van de Koerdische afscheidingsbeweging gedood sinds het einde van het bestand in juli 2015. de cijfers, van de Turkse minister van Defensie, worden betwist.

De Turkse minister van Defensie, Fikri Isik zei dat er naast de 7.000 doden ook nog 3.020 militieleden opgesloten zitten. Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten bestempelen de PKK als een terreurorganisatie.

Deze cijfers worden tegengesproken door de denktank International Crisis Group. Volgens hen zijn zeker 1.133 PKK-strijders omgekomen in die periode. Toen kwamen ook 392 burgers om, en 897 leden van de Turkse veiligheidstroepen. De PKK liet telkens via haar websites weten wie was omgekomen. Dit cijfer is veel lager dan die van de Turkse overheid.

Duizenden arrestaties

Los daarvan hebben de Turkse veiligheidstroepen vorige week 1.686 mensen opgepakt wegens vermoede banden met terroristische organisaties. Binnenlandse Zaken deelde maandag in Ankara mee dat 570 arrestanten gelinkt worden aan Koerdische milities.

963 anderen werden beschuldigd van banden met Fethullah Gülen, een in de VS verblijvende prediker die ervan wordt beticht achter de mislukte staatsgreep van vorig jaar juli te zitten. President Recep Tayyip Erdogan kondigde toen de noodtoestand af en trad bijzonder hard op tegen ambtenaren, leden van de veiligheidsdiensten en de politieke oppositie.

Rond de 47.000 mensen werden gearresteerd in Turkije wegens banden met de Gülenbeweging, terwijl meer dan 10.000 anderen gevangen werden gezet voor banden met Koerdische groepen. Het ministerie verklaarde voorts dat 77 mensen werden opgesloten op verdenking van banden met de terreurorganisatie Islamitische Staat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud