Turken massaal op straat tegen corruptie

©AFP

In Istanbul is zondag een betoging tegen corruptie binnen de regering uit de hand gelopen. De Turkse premier Erdogan haalt uit naar 'duistere krachten' en 'buitenlandse ambassadeurs', die hij verwijt de hand te hebben in het corruptieschandaal dat zijn regering ondermijnt.

In Istanbul kwam zondag veel volk op straat om te protesteren tegen het zoveelste corruptieschandaal rond de regering van premier Erdogan. De politie zette het waterkanon in en gebruikte traangas om de duizenden betogers uiteen te drijven.

Zaterdag arresteerde de politie de zonen van de ministers van Buitenlandse Zaken en Economie, evenals de topman van de staatsbank Halkbank. De zaak draait om gesjoemel met aanbestedingen van overheidsopdrachten. Maar premier Erdogan beweert dat het onderzoek een 'smerige operatie' is om zijn regering te beschadigen. Buitenlandse investeerders zijn alvast het vertrouwen kwijt in het land. Vrijdag tuimelde de Turkse lira tegenover de euro naar een diepterecord.

Het corruptieschandaal wordt in verband gebracht met de aanslepende machtsstrijd tussen Erdogans conservatieve partij AKP en de moslimgeestelijke Fethullah Gülen. Volgens Erdogan is het onderzoek naar de corruptiezaak georkestreerd door Gülens aanhangers bij de politie en justitie.

Washington

De premier haalde zaterdag op een partijbijeenkomst in de stad Samsun zwaar uit. Volgens hem is het schandaal het werk van 'duistere krachten'. Voor het eerst nam hij daarbij ook het buitenland in het vizier. Erdogan waarschuwde 'buitenlandse ambassadeurs' zich niet te moeien. 'Vreemd genoeg zijn ambassadeurs betrokken bij provocaties de jongste dagen. Ik roep hen op hun job te doen. We moeten jullie niet in het land houden.'

Erdogan zelf noemde de VS niet bij naam, maar de staatsmedia beschuldigen de Amerikaanse ambassadeur in Turkije, Francis Ricciardone, ervan betrokken te zijn bij het corruptieonderzoek.

Ankara is traditioneel een bondgenoot van Washington, maar dit jaar zijn de relaties aanmerkelijk bekoeld. In Syrië was Erdogan voorstander van een hardere aanpak tegen het regime van Assad, terwijl Erdogan zich ook ergert aan de passieve houding van het westen bij de afzetting van de Egyptische president Mohamed Morsi. Washington van zijn kant was kritisch voor de harde repressie tegen de betogers in het Gezipark in Istanboel.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud