Advertentie
Advertentie

Turkije bouwt nieuwe grensmuur om jihadisten te weren

Er zijn veel smokkelaars actief tussen op de Turks-Syrische grens ©REUTERS

Turkije gaat aan de Syrische grens een muur bouwen om strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) buiten te houden. Het aantal aanvallen in het zuiden van het land is de laatste weken toegenomen.

Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolou zal het Turkse leger bouwen in de grensstad Reyhanli, in de regio Hatay, een grensmuur bouwen. De muur is drie meter hoog en wordt opgebouwd uit betonblokken die elk zeven ton wegen. Achter de muur graaft het leger geulen van acht kilometer lang. Er ligt 70 kilometer aarde opgestapeld om jihadi's af te remmen en de prikkeldraad langs 145 kilometer van de grens is vernieuwd.

Critici zeggen dat de Turken te lang te laks zijn omgesprongen met de grens. Via Hatay komen veel Syriërs het land binnen. Maar er zijn ook heel wat smokkelaars actief. De regering ontkent dat de grensbewaking ondermaats is, maar voert de laatste maanden het aantal grenscontroles op. Honderden vermoedelijke jihadisten zijn al opgepakt.

Op 20 juli pleegde een IS-strijder een bomaanslag in het stadje Suruç. Daarbij kwamen 33 Koerdische jongeren om het leven. De Koerdische Arbeiderspartij PKK nam als reactie op de aanslag de wapens op. De Koerden vonden dat Turkije schuld had aan de aanslag vanwege de slechte grensbewaking. Op 24 juli kondigde Turkije een 'oorlog tegen het terrorisme' aan, die vooral gericht is op de PKK en IS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud