Turkije en Rusland spreken bestand af in Idlib

Door bombardementen op de Syrische regio Idlib kwam de afgelopen weken een nieuwe vluchtelingenstroom richting Turkije op gang. ©AFP

Het staakt-het-vuren moet een eind maken aan de vluchtelingenstroom richting Turkse grens.

Turkije en Rusland zijn een staakt-het-vuren overeengekomen voor de regio Idlib in het noordwesten van Syrië. 'Dat zal zondag 12 januari een minuut na middernacht ingaan', meldde het Turkse ministerie van Defensie vrijdag.

Honderdduizenden burgers zijn de afgelopen weken in de provincie Idlib naar de Turkse grens gevlucht, na bombardementen door het Russische leger en Syrische regeringstroepen. Het Turkse defensieministerie zei dat de aanvallen door de lucht en over land zouden worden gestopt, om zo nieuwe migrantenstromen en slachtoffers te voorkomen.

Assad

Een groot deel van het noordwesten van Syrië is in handen van de aan Al Qaeda gelieerde militie Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Het staat daardoor nog steeds grotendeels niet onder controle van het regime van president Bashar al-Assad.

Assad en co. hebben gezworen Idlib te heroveren. Turkije steunde de voorbije jaren de Syrische rebellen die vechten om Assad te verdrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect