Advertentie
Advertentie

Turkije gaat PKK op terrein in Irak aanpakken

Een barricade van het Turks leger in het zuidoosten van het land ©EPA

Dit weekend raakte bekend dat Ankara hard zou terugslaan na een zware PKK-aanslag, waarbij tientallen militairen zijn omgekomen. Nu bevestigt president Erdogan dat zijn troepen ook op het terrein in Irak zullen vechten.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kondigde zondagavond keiharde acties aan tegen de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). De organisatie had eerder op de dag de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag op een legerkonvooi. Volgens de PKK kwamen 31 soldaten om het leven. ‘De pijn van onze veiligheidstroepen die een martelarendood stierven door de verraderlijke aanslag verscheurt onze harten’, zei hij.

President Erdogan maakte duidelijk dat hij het militaire offensief tegen de PKK in een hogere versnelling brengt. Gevechtsvliegtuigen bombardeerden maandag 13 stellingen van de Koerdische organisatie terwijl drones het onherbergzame grensgebied met Irak afspeurden naar mogelijke doelwitten. Helikopters dropten ook speciale gevechtseenheden in de bergachtige streek rond Daglica.

Daar komen nu ook grondtroepen bij. Het zou een korte uitstap op Iraaks terrein worden. ‘Turkse veiligheidstroepen zijn de grens overgestoken om de terroristen van de PKK aan te pakken na de recente aanvallen’, zei een anonieme Turkse regeringsbron aan het persagentschap AFP. Even later bevestigde president Erdogan dat de militaire actie plaatsvindt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud