'Turkije gaat Syrische vluchtelingen doorlaten naar Europa'

©AFP

Nadat donderdagavond bij een luchtaanval in Syrië zeker 33 Turkse militairen omgekomen zijn, escaleert het conflict. Turkije zou niet langer van plan zijn Syrische vluchtelingen op weg naar Europa tegen te houden en de NAVO houdt crisisoverleg.

Volgens Turkse media zijn enkele honderden Syrische vluchtelingen op weg naar de Grieks-Bulgaarse grens. De groep, waaronder vrouwen en kinderen, doorkruist het noordwesten van Turkije. Een hooggeplaatste bron zei aan het persagentschap Reuters dat Turkije hen zal doorlaten.

Op een zes uur durende crisisvergadering zou de Turkse regering donderdag beslist hebben om geen Syrische migranten meer tegen te houden die over land of over zee naar Europa trekken. De grens- en kustwacht heeft opdracht gekregen te laten betijen.

Turkije lijkt daarmee zijn akkoord met de Europese Unie niet langer na te komen. Europa betaalt Turkije sinds de vluchtelingendeal in 2016 6 miljard euro om in eigen land vluchtelingen op te vangen. De Griekse grenswacht heeft ondertussen de waakzaamheid aan de grens met Turkije aangescherpt.

Rusland

3,6 miljoen
vluchtelingen
Turkije vangt al 3,6 miljoen vluchtelingen op uit Syrië.

De vluchtelingenkwestie volgt nadat donderdag bij een luchtaanval in de Syrische provincie Idlib zeker 33 Turkse militairen zijn omgekomen. De aanval zou volgens Ankara zijn uitgevoerd door het Syrische regeringsleger of Rusland, dat militaire steun geeft aan het Syrische regime van president Bashar al-Assad.

Turkije reageerde vrijdag met artilleriebombardementen op stellingen van het Syrische regeringsleger, meldden overheidsfunctionarissen aan het staatspersbureau Anadolu.

Door het oplaaiende conflict in Idlib is een nieuwe vluchtelingenstroom op gang gekomen. Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn bijna 1 miljoen vluchtelingen op weg naar de grens met Turkije, en dat aantal kan nog oplopen tot 2 miljoen. Turkije is al het land dat wereldwijd het meest vluchtelingen opvangt. In het land zitten zo’n 4 miljoen vluchtelingen, waarvan 3,6 miljoen Syriërs.

Oorlogsschepen

Het Russische ministerie van Defensie reageerde vrijdag dat de Turkse troepen niet aanwezig hoorden te zijn in het gebied waar ze getroffen werden door de luchtaanval en dat Moskou niet op de hoogte was gebracht van hun aanwezigheid. Tegelijk ontkent Moskou achter de luchtaanval te zitten.

Moskou laat ook verstaan dat een grootschalige Turkse militaire operatie in Syrië 'slecht zou aflopen voor Turkije'. Rusland maakte vrijdag bekend twee oorlogsschepen met kruisraketten vanuit de Zwarte Zee naar de Syrische wateren te sturen.

Artikel 4 van de NAVO

Op vraag van de Turkse minister van Defensie houdt de NAVO vrijdagochtend om 10.30 uur spoedberaad. Dat maakte NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg bekend. De ambassadeurs van de militaire alliantie zullen er overleggen. Turkije vraagt overleg met de 29 NAVO-lidstaten op basis van artikel 4, dat kan worden ingeroepen als 'de territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid van een der partijen wordt bedreigd'.

Het Amerikaanse State Department zegt in een mededeling dat de VS zijn 'NAVO-bondgenoot Turkije steunt' en dat 'het Assad-regime, Rusland en de door Iran gesteunde troepen onmiddellijk moeten stoppen met hun verachtelijke aanval'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud