Advertentie
Advertentie

Turkije haalt drone neer nabij Syrische grens

Een Turkse F-16 op de luchtmachtbasis van Adana, niet ver van de Syrische grens. ©REUTERS

De Turkse luchtmacht heeft een vliegtuig neergehaald in zijn luchtruim vlakbij de Syrische grens. Volgens de eerste berichten zou het gaan om een drone, volgens de VS van Russische origine. Rusland ontkent.

Het persagentschap Reuters citeert een hoge regeringsbron, die benadrukt dat het neergehaalde toestel een drone is. Die zou neergehaald zijn nadat het toestel tot 3 keer toe was gewaarschuwd dat het zich zonder toestemming boven Turks grondgebied had begeven. Dat is in overeenstemming met de NAVO-regels.

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse overheid zou het gaan om een Russische drone. Rusland, daarentegen, ontkent alle betrokkenheid.

Het lijkt er echter op dat het niet meteen om een groot toestel gaat. De Nederlandse journalist Harald Doornbos tweette een foto van het neergehaalde toestel(letje), dat lijkt op een verkenningsdrone en niet zozeer op de beruchte Predator-drones waarmee de VS luchtaanvallen uitvoeren.

Okay, no World War III then, but at least it was an E N O R M O U S drone. :) pic.twitter.com/uVX1I9oTiw— Harald Doornbos (@HaraldDoornbos) October 16, 2015

Tot dusver is het niet duidelijk wie de eigenaar was van de neergehaalde drone. Het Syrische luchtruim is een waar wespennest. De Amerikaanse luchtmacht bombardeert er met verschillende bondgenoten, waaronder ook Arabische landen, de stellingen van terreurgroep IS.

Recent is ook Rusland begonnen met bombardementen in het land, maar die lijken er meer op gericht te zijn om de Syrische president al-Assad te steunen in diens strijd tegen alle mogelijke rebellengroeperingen in het land. Ook de gevechtsvliegtuigen van het Syrische regeringsleger voeren regelmatig luchtaanvallen uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud