Turkije maakt einde aan noodtoestand

Turks president Recep Tayyip Erdogan. ©EPA

Het regime-Erdogan werkt wel aan een antiterreurwet die al even repressief zou zijn.

Na twee jaar is woensdagnacht een einde gekomen aan de noodtoestand in Turkije. Die werd op 20 juli 2016 uitgeroepen, enkele dagen na de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016 tegen het regime van Recep Tayyip Erdogan.

President Erdogan gebruikte de noodtoestand onder meer om tienduizenden mensen te arresteren en ruim 150.000 overheidsfunctionarissen en militairen te schorsen of te ontslaan. Ze worden banden verweten met de in de Verenigde Staten wonende prediker Fethullah Gülen, die door de president verantwoordelijk wordt geacht voor de couppoging. Via de noodwet werden echter ook veel critici van Erdogans steeds autocratischer bewind geviseerd.

Via de noodtoestand werd vorig jaar ook een referendum georganiseerd, waarin een zeer nipte meerderheid van de Turken toen instemde met de omvorming van een parlementair systeem naar een presidentieel systeem. Voormalig premier Erdogan leidt sindsdien zowel de regering als de staat. 

De noodtoestand mag dan wel eindelijk beëindigd zijn, de Turkse regering werkt intussen wel aan een strenge antiterreurwet waarop tegenstanders van Erdogan evenzeer kritiek uiten.

Kemal Kilicdaroglu, leider van de de belangrijkste oppositiepartij CHP, zei dat de de staatsgreepwetten zo verstrengd worden, in plaats van afgeschaft. 'Ze brengen nu wetgeving naar het parlement die de noodtoestand permanent maakt.'

Het voorstel zal donderdag in een parlementscommissie besproken worden, en volgende week ingediend worden bij het parlement. Er worden geen problemen verwacht bij de goedkeuring, omdat Erdogans AKP en de extreemrechtse bondgenoten van MHP een meerderheid hebben in het parlement.

Een woordvoerder van de AKP maakte woensdag de vergelijking met Frankrijk. Ook daar gold de noodtoestand, na de aanslagen van november 2015 in Parijs. In november vorig jaar werd die opgeheven, maar de Franse regering zette een aantal elementen van die noodtoestand om in de normale wetgeving.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect