Turkije protesteert omdat het uit F-35-project gebannen wordt

De F-35's moeten de kern van de NAVO-luchtmacht vormen. ©EPA

Ankara vindt het oneerlijk dat de VS een levering van 100 gevechtsvliegtuigen annuleren. Het roept de VS op die beslissing ongedaan te maken.

Turkije heeft de Verenigde Staten opgeroepen het toch niet uit te sluiten van het F-35-programma. Het zou ongeveer 100 gevechtsvliegtuigen van de VS kopen, maar Washington liet woensdag weten dat het zijn NAVO-bondgenoot uit het project schrapt. De Amerikanen zijn verbolgen omdat Turkije geavanceerd Russisch afweergeschut heeft aangeschaft om de grens met Syrië en Irak te beveiligen. De leveringen voor dat S-400 raketsysteem zijn vorige week begonnen.

We nodigen de VS uit de beslissing ongedaan te maken. Ze kan onherstelbare wonden slaan in onze strategische relaties.
Mevlut Cavusoglu
Turkse minister van Buitenlandse Zaken

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu noemde de beslissing van de Amerikanen oneerlijk. 'We nodigen de VS uit de beslissing ongedaan te maken. Ze kan onherstelbare wonden slaan in onze strategische relaties', zei hij. 'We zijn een van de belangrijkste partners in het F-35-programma.'

Gevoelige informatie

Het zint de VS niet dat een NAVO-bondgenoot te rade gaat bij Rusland, tegen wiens dreiging het militaire bondgenootschap oorspronkelijk werd opgericht. De VS vrezen dat gevoelige informatie bij de Russen terechtkomt als Turkije een geavanceerde Russische radar- en raketinstallatie op het NAVO-netwerk aansluit.

Bovendien kan het systeem zo leren F-35's te detecteren, die op de meeste radars onzichtbaar zijn. De F-35's moeten straks de kern van de NAVO-luchtmacht vormen. 'De F-35 kan niet co-existeren met een Russisch inlichtingenplatform dat wordt gebruikt om alles te weten te komen over de mogelijkheden van het toestel', verdedigde het Witte Huis de beslissing.

Het Pentagon ondernam in juni al de eerste stappen om Turkije uit het F-35-programma te gooien. Daarnaast dreigen de VS met sancties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud