Advertentie

Turkije stuurt vanaf maandag IS-strijders terug naar Europa

Het zou gaan om IS-strijders die Turkije eerder heeft opgepakt tijdens zijn militaire operatie in Noord-Syrië. ©AFP

Het gaat om strijders die werden opgepakt bij het militaire offensief in Noord-Syrië. Hoeveel Belgen daarbij zijn, is onduidelijk.

Turkije zal vanaf maandag gevangengenomen strijders van de terreurgroep Islamitische Staat terugsturen naar hun landen van herkomst in Europa. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu vrijdag gezegd. 

Het zou gaan om IS-strijders die Turkije eerder heeft opgepakt tijdens zijn militaire operatie in Noord-Syrië. Begin oktober vielen Turkse troepen het noorden van Syrië binnen om Koerdische strijders van hun zuidgrens te verdrijven. In de chaos van het offensief slaagden honderden IS-aanhangers erin te ontsnappen uit Koerdische gevangenissen en detentiekampen omdat hun bewakers andere prioriteiten hadden.

Eerder deze week liet Turkije al weten dat het 287 ontsnapte IS-aanhangers gevat heeft, onder wie ook vrouwen en kinderen. Het Laatste Nieuws meldde dinsdag dat zeker een van hen de Belgische nationaliteit heeft. Het gaat om Fatima Benmezian (24) uit Borgerhout, die werd opgepakt toen ze grens met Turkije overstak. Ze werd in ons land bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld. Daarnaast zouden de twee Antwerpse weduwes Bouchra Abouallal (26) en Tatiana Wielandt (27) zich in de handen van een pro-Turkse militie in Syrië bevinden.

Nationaliteit

Het blijft niettemin onduidelijk of en hoeveel Belgische IS-strijders teruggestuurd worden. Soylu gaf vrijdag geen nationaliteiten vrij en ook bij Buitenlandse Zaken in België bleef het stil.

De Turkse minister bevestigde wel dat ook IS-strijders wiens nationaliteit werd afgenomen worden teruggestuurd. Landen als Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben ervoor gekozen sommige IS-leden, van wie de meeste een dubbele nationaliteit hebben, de nationaliteit af te nemen. Dat is volgens Soylu onverantwoord en onaanvaardbaar. 'We sturen ze hoe dan ook terug', zei hij.

Ergerlijke passiviteit

De Turkse regering ergert zich aan de passiviteit van Europese landen bij het terughalen van hun Syriëgangers. Ook België wou tot nu toe geen IS-strijders terugnemen. Het officiële standpunt is dat IS-strijders in de regio moeten worden berecht en dat enkel kinderen teruggehaald kunnen worden.

De vraag is hoelang ons land dat nog volhoudt. Irak liet al weten dat het niet van plan is Europese IS-strijders te berechten, een scenario waarop veel Europese landen gehoopt hadden. Bovendien lopen in ons land meerdere rechtszaken om België te dwingen IS-aanhangers en hun kinderen terug te halen.

Eerder deze week liet Turkije al weten dat in Turkse gevangenissen zo'n 1.200 buitenlandse IS-strijders  zitten.Uit welke landen de gevangenen komen, is niet bekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud