Turkije trekt aan alarmbel over Syrische vluchtellingen

De Turkse premier Erdogan voert de druk op de Syrische president Assad op.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu trekt aan de alarmbel: 'De vluchtelingenstroom uit Syrië wordt een internationaal probleem.'

Bijna 2.800 Syriërs hebben de afgelopen twee dagen de grens met Turkije overgestoken. Het totaal aantal vluchtelingen is opgelopen tot bijna 24.000. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken kaartte het vluchtelingenprobleem aan bij Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN.

De Turken bekijken of ze een bufferzone kunnen opzetten aan de Syrische kant van de grens. Die bufferzone zou officieel dienen om het grote aantal vluchtelingen op te vangen, maar in de praktijk ook dienen als uitvalsbasis voor de rebellen. De laatste tijd koelt het enthousiasme voor het idee wat af, omdat het een groot aantal troepen en inzet van de luchtmacht vraagt.

Desalniettemin doet Turkije de afgelopen tijd zijn best om de druk op de Syrische president Assad op te voeren. De Turkse premier Erdogan en zijn minister laten zich in steeds hardere bewoordingen uit over de onderdrukking in Syrië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud