Turkije vernielt Syrische doelwitten

De Turkse luchtmacht viel naar verluidt onder meer de Syrische militaire luchthaven van Kuweires aan. ©EPA

Turkije heeft naar eigen zeggen een 'installatie van chemische wapens' van de Syrische overheid in het noordwesten van het land vernield. Ook andere doelwitten werden gebombardeerd.

Volgens een hooggeplaatste Turkse functionaris vernietigden Turkse troepen in de nacht van vrijdag op zaterdag de installatie, op 13 kilometer ten zuiden van Aleppo, 'net als een groot aantal andere doelwitten van het regime'. De functionaris trad niet in detail.

Volgens het Syrische Observatorium van de Mensenrechten (SOHR) viel Ankara de militaire luchthaven Kweires aan, ten oosten van Aleppo, waar volgens de ngo geen chemische wapens waren. Damascus is al meermaals beschuldigd van het gebruik van chemische wapens sinds het conflict in Syrië in 2011 uitbrak. De Syrische regering ontkent dat en stelt zich te hebben ontdaan van chemische wapens. Maar veel waarnemers twijfelen daar aan.

Vergelding

In de Syrische provincie Idlib zijn donderdag zeker 33 Turkse militairen omgekomen bij een luchtaanval. Ankara schreef de actie toe aan het Syrische leger en kondigde aan vergeldingsbombardementen te zullen uitvoeren.

De escalatie tussen Ankara en Damascus zette ook de relatie tussen Turkije en Rusland onder druk. Moskou is een van de belangrijkste bondgenoten van Damascus. Vrijdag spraken de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin elkaar via de telefoon en drukten hun bezorgdheid uit. Volgens het Kremlin ontmoeten ze elkaar mogelijk volgende week in Moskou.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud