Advertentie

Turkije zet licht op groen voor militaire actie in Irak en Syrië

Turkse troepen nabij de grens met Syrië. Door de motie die het Turkse parlement donderdag goedkeurde, zullen ze binnenkort mogelijk die grens oversteken. ©AFP

Het Turkse parlement heeft een motie goedgekeurd die militaire actie in Irak en Syrië mogelijk maakt. Ook grondtroepen kunnen daar deel van uitmaken.

Eerder op de week had IS (Islamitische Staat) Turkije onder druk gezet door het graf van de stichter van het Ottomaanse rijk, Süleyman Sha, te omsingelen. Dat ligt op een enclave op Syrisch grondgebied.

Nog niet lang geleden stond Turkije nochtans weigerachtig tegenover deelname aan de coalitie tegen IS. Dat kwam onder meer door de 49 Turken die de terroristische organisatie gegijzeld hield. Turkije vreesde voor hun lot indien ze zich militair zouden engageren.

Intussen werden de gijzelaars bevrijd, en de voorbije week hintte de Turkse president Erdogan dat een militaire actie in Irak en Syrië dan toch tot de mogelijkheden behoorde. Ook het feit dat IS steeds dichter de grens met zijn land nadert, speelde mee. Bovendien was er steeds meer internationale druk op Turkije om een bijdrage te leveren aan de anti-IS-coalitie.

Op donderdag zette het parlement ook effectief het licht op groen om zo'n offensief mogelijk te maken. Erdogan opperde ook al dat grondtroepen daar mogelijk deel van kunnen uitmaken. 'Turkije zou bijvoorbeeld kunnen helpen om een veilige zone te creëren in Syrië om personen die vluchten voor IS op te vangen', zei hij enkele dagen geleden. Of de Turken ook effectief snel een offensief zullen aftrappen of troepen over de grens zullen sturen, is nog niet duidelijk.

De motie die het parlement goedkeurde laat ook toe dat buitenlandse soldaten in Turkije gepositioneerd kunnen worden en de militaire basissen van het land kunnen gebruiken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud