Turks parlement verdeeld over luchtaanvallen

Selahattin Demirtas, leider van de Turkse pro-koerdische partij (HDP) roept Turkije ter verantwoording ©AFP

Woensdag komt het Turks parlement bijeen in een speciale zitting over de luchtaanvallen. De pro-Koerdische oppositiepartij (HDP) eist dat de aanvallen stoppen.

Het Turkse parlement komt woensdag in een speciale zitting bijeen om over de luchtaanvallen te spreken. De leider van de Turkse pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) eist dat zijn land stopt met de aanvallen op de stellingen van de PKK. 'De vijandelijkheden moeten meteen stoppen', zei Selahattin Demirtas woensdag.  Hij vraagt het parlement om de luchtaanvallen toe te lichten. Ook het veiligheidskabinet moet woensdagavond samenkomen.

Premier Ahmet Davutoglu zei volgens het officiële persbureau Anadolu dat het land, de democratie en de mensenrechten worden aangevallen. President Recep Tayyip Erdogan (AKP) had dinsdag het vredesproces met de Koerden opgezegd en dreigde met de strafrechtelijke vervolging van HDP-afgevaardigden.

Het Turks parlement gaat hard tekeer tegen mogelijke aanhangers van de verboden Koerdische partij PKK, de terreurorganisatie Islamitische Staat en linkse groeperingen, die tegen de regering gekant zijn.

Sinds Turkije vorige week begon met de operatie tegen Islamitische Staat en de PKK zijn ruim 1300 mensen gearresteerd. Dat deelde de regering woensdag mee, zonder bijzonderheden over de arrestaties te vermelden.

Volgens Koerdische bronnen gaat het grotendeels om leden van Koerdische en linkse organisaties. Hoeveel verdachten zich nog in hechtenis bevinden, is niet gezegd.

Politieke boycot

De oppositiepartij HDP beticht de regering ook van een 'civiele staatsgreep' na haar verkiezingsnederlaag van juni. 'In Turkije worden de politieke partijen steeds opnieuw geboycot', zegt HDP-afgevaardigde Pervin Buldan. Erdogan speculeert bij de steeds waarschijnlijker wordende nieuwe verkiezingen op stemmenwinst voor de islamitisch-conservatieve AK Parti (AKP), die haar absolute meerderheid verloor, klinkt het bij de oppositie.

Volgens CNN Türk heeft het openbaar ministerie inmiddels een onderzoek ingeleid om de immuniteit van HDP-leider Salahattin Demirtas op te heffen. De reden daarvoor zijn zijn uitlatingen tijdens de verkiezingsstrijd over het machtsmisbruik van de AKP.

Iraakse tegenwind

De jongste Turkse luchtaanvallen op de Koerden in het noorden van Irak zijn een ernstige schending van de territoriale onschendbaarheid van Irak en vormen een gevaarlijke escalatie van de conflicten. Dat zei de Iraakse premier Haider al-Abadi woensdag.

Hij roept Ankara op verdere escalaties te voorkomen. Bagdad probeert te beletten dat Turkije vanuit Irak wordt aangevallen. Turkije heeft de luchtaanvallen op posities van de extremistische PKK (Koerdische Arbeiderspartij ) in de nacht van dinsdag op woensdag verhevigd. De Turkse president Erdogan zei dinsdag dat het onmogelijk is het vredesproces met de radicale Koerden voort te zetten na een serie aanslagen op politiemensen en militairen.

Amerika steunt Turkije

De operaties tegen de Koerden, wiens strijders in Syrië Islamitische Staat (IS) hebben teruggeslagen en dus bondgenoten zijn van de VS, zijn internationaal erg omstreden. Toch ziet de Amerikaanse regering de Turkse luchtaanvallen tegen de Koerdische PKK als een duidelijk daad van zelfverdediging. Turkije blaast met de aanval het vredesproces met de Koerden op.

'De in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij heeft aanslagen gepleegd op Turkse politieagenten en is de agressor', luidt het bij hoge regeringsfunctionarissen. 'Als de PKK de aanvallen in Turkije niet was begonnen, zouden de Turken de PKK in Irak ook niet aanvallen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud