Turks-Russisch topoverleg over escalerend geweld in Idlib

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn Russische collega Vladimir Poetin. ©REUTERS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan trekt op donderdag richting Moskou. Hij hoopt er samen met zijn Russische collega Vladimir Poetin een uitweg te vinden voor het geweld in de Syrische provincie Idlib.

De situatie op het terrein dwingt Ankara en Moskou tot overleg. De dodelijke confrontaties tussen Turkije en de door Rusland gesteunde Syrische regeringstroepen dreigen uit te monden in een open oorlog.  Sinds zondag kwamen al 37 Turkse soldaten om. Ook de humanitaire situatie loopt verder uit de hand.

Het topoverleg belooft allerminst een zondagswandeling te worden. Erdogan en Poetin moeten proberen hun tegengestelde verwachtingen te verzoenen. De eerste zal zijn wens om een nieuwe veiligheidszone te creëren in de noordwestelijke provincie in de verf zetten.

Hij wil er de intussen miljoenen naar Turkije vluchtelingen hervestigen en zo de druk op zijn positie in eigen land milderen. Poetin blijft echter zijn steun uitspreken voor de Syrische president Bashar al-Assad en diens missie om de volledige controle over zijn land terug te winnen.

Onzekerheid

Het is de vraag wie bereid is toegevingen te doen. De voorbije weken bleek ieder diplomatiek overleg vruchteloos. Zelfs al komt een akkoord uit de bus, blijft het afwachten hoe zich dat in de praktijk vertaalt. In 2018 kwam het al twee keer tot een deal over Idlib, maar telkens werd die aan flarden geschoten op het terrein. 

De Europese leiders kijken nerveus toe, nadat Erdogan de miljoenen vluchtelingen heeft ingezet in het politieke spel. Vrijdag staat nog een ontmoeting gepland, dit keer in het bijzijn van de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse kanselier Angela Merkel. Bij een mislukte ontmoeting donderdag lijkt die top op voorhand verloren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud