Turkse inval in Noord-Syrië dreigt IS nieuwe boost te geven

Turkse legervoertuigen patrouilleren in het Syrische dorp al-Hashisha. ©AFP

Turkije wil het noordoosten van Syrië binnenvallen om de Koerden te verdrijven. Die zet kan leiden tot een explosieve situatie met een verontrustende winnaar: Islamitische Staat.

Turkije heeft dit weekend een nieuw front geopend in de achtjarige oorlog in Syrië. Na anderhalf jaar van dreigementen kondigde het aan het noordoosten van het land binnen te vallen. Het doelwit is de YPG, een Koerdische militie die met steun van de Verenigde Staten de regio controleert. Turkije beschouwt de Syrische Koerden als terroristen en wil hen aan zijn zuidgrens verdrijven. De mogelijke nefaste gevolgen - zoals een terugkeer van de terreurgroep Islamitische Staat - zijn een bijzaak.

Met het offensief wil de Turkse president Recep Tayyip Erdogan twee vliegen in één klap slaan: een Koerdenvrije bufferzone van 32 kilometer creëren en genoeg ruimte vrijmaken om zo’n 2 miljoen Syrische vluchtelingen naar terug te sturen. ‘De veiligheidszone moet terroristische elementen van onze grenzen weghouden en verzekeren dat de vluchtelingen op een veilige manier kunnen terugkeren’, verwoordde zijn woordvoerder het.

Wanneer de aanval begint, is onduidelijk, al zou het niet lang meer duren. Experts wijzen op de grote aanwezigheid van tankbataljons en artillerie aan de grens.

Mes in de rug

In een telefoontje met Erdogan beloofde de Amerikaanse president Donald Trump zondag de Turken vrij spel te geven en de Amerikaanse troepen uit de regio terug te trekken. Momenteel helpen zo’n 150 Amerikaanse militairen de Koerden met de strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat. Gisteren ontruimden ze alvast twee militaire posten. Dat leverde de kritiek op dat de VS hun trouwe bondgenoot een mes in de rug planten. De Koerdische milities waren cruciaal om IS te verjagen en verloren daarbij sinds 2015 11.000 man.

IS dreigt de lachende derde te worden. De terreurgroep is nog lang niet verslagen en pleegt regelmatig aanslagen in Syrië en Irak. Bovendien zijn de detentiekampen en gevangenissen waar tienduizenden lokale en Europese strijders gevangen zitten in handen van de Koerden. Gisteren waarschuwden die dat ze die rol niet langer zullen vervullen als Turkije hen aanvalt.

‘We hebben twee opties: ofwel vechten we tegen IS en roeien we hen uit ofwel verdedigen we onze mensen en onze grenzen’, zei hun woordvoerder Mustafa Bali gisteren. Hij noemde de kampen tikkende tijdbommen. ‘We weten niet wanneer ze zullen ontploffen.’

'Belachelijke oorlogen'

Zeker lijkt dat de Koerden zich niet zomaar gewonnen zullen geven. Ze staan bekend voor de doodsverachting waarmee ze vechten en lieten gisteren weten hun land ‘tegen elke prijs’ te zullen verdedigen. Gevreesd wordt dat het conflict hen zo in de armen van de Syrische president Bashar al-Assad kan drijven. In ruil voor steun zou het regime zo weer het noordoosten van het land onder controle krijgen.

In de VS rees uit meerdere hoeken kritiek op de Amerikaanse terugtrekking. De Republikein Lindsey Graham had het over ‘een impulsieve beslissing die alle vooruitgang die we geboekt hebben teniet doet en de regio opnieuw in chaos stort’. Brett McGurk, de voormalige Amerikaanse Syrië-adviseur die door Trump ontslagen werd, viseerde vooral Trump.

‘Hij is geen commander-in-chief. Hij maakt impulsieve beslissingen zonder kennis of beraadslaging en hij brengt onze militairen en bondgenoten in gevaar’, klonk het op Twitter.

Trump trok zich gisteren weinig van de kritiek aan. ‘We hebben IS verslagen. De Koerden vochten met ons mee, maar ze hebben daar ook enorme hoeveelheden geld en wapens voor gekregen’, schreef hij op Twitter. ‘Het is tijd om ons uit deze belachelijke oorlogen terug te trekken en onze soldaten naar huis te halen. Turkije, Europa, Syrië, Iran, Irak, Rusland en de Koerden moeten maar zien hoe ze het oplossen. Ze haten IS allemaal. Wij zitten op 7.000 mijl afstand en zullen IS weer verpletteren als ze ook maar in de buurt komen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud