Turkse oppositie vraagt 600.000 verkiezingswaarnemers

De Turkse oppositieleider Muharrem Ince. ©REUTERS

De populaire oppositiekandidaat Muharrem Ince hoopt zondag de Turkse democratie te redden van Recep Tayyip Erdogan.

Turkije houdt zondag vervroegde parlements- en presidentsverkiezingen, waarbij president Recep Tayyip Erdogan en zijn regeringspartij AKP hun steeds autocratischer macht hopen te betonneren. De oppositie vreest massale fraude.

Daarom eist ze dat dat er meer dan 600.000 waarnemers worden ingezet. De grootste oppositiepartij, CHP, wil dat er bij elk van de meer dan 180.000 stemlokalen twee waarnemers staan. Naast die ruim 360.000 waarnemers, willen verschillende andere politieke partijen nog meer eigen waarnemers.

Erdogan is een arrogante man die geen eerbied voor zijn volk heeft.
Muharrem Ince
Turkse oppositieleider

In Izmir, de derde stad van het land, kwamen donderdagavond alvast tienduizenden Turken Muharrem Ince steunen, de belangrijkste uitdager van Erdogan. Inces sociaaldemocratische Republikeinse Volkspartij (CHP) maakte zelfs gewag van 2,5 miljoen deelnemers aan de verkiezingsmeeting.

'Erdogan is een arrogante man die geen eerbied voor zijn volk heeft', zei Ince. Hij verzekerde dat hij, indien verkozen, 'niemand uitsluit' bij het regeren. Sinds de mislukte staatsgreep van 2016 creëerde Erdogan vooral enorme tweespalt, door honderdduizenden tegenstanders te laten arresteren of ontslaan.

Ince waarschuwt dat Erdogan onaantastbaar wordt als hij de verkiezingen wint. Na de stembusgang treedt immers een nieuw politiek systeem in werking dat het mandaat van de president fors uitbreidt ten koste van de regering en het parlement. De verkiezingen zijn daarom volgens de CHP-kandidaat de laatste kans om de Turkse democratie te redden.

Volgens de meeste peilingen slaagt Erdogan, die al sinds 2003 de plak zwaait in Turkije, er zondag niet in de volstrekte meerderheid te halen die nodig is om meteen herkozen te worden. In een tweede ronde op 8 juli zou hij het dan moeten opnemen tegen Ince.

Als boerenzoon werpt Ince zich op als man van het volk, die zich met vlammende interventies even strijdvaardig en populistisch toont als Erdogan. Zo slaagde hij er tijdens de korte campagne in het elitaire imago van de CHP, traditioneel de partij van het seculiere establishment en de stedelijke middenklasse, bij een breder publiek populair te maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect