Advertentie

Turkse politie valt binnen bij kritische mediagroep

Turken drukken hun steun uit voor de geviseerde kranten. ©EPA

In aanloop naar de nieuwe verkiezingen lijkt de Turkse president Erdogan zijn offensief tegen kritische stemmen op te voeren. Een mediaconcern dat zich kritisch opstelt tegenover de regering wordt verdacht van terreur.

De Turkse politie is dinsdag binnengevallen bij verschillende bedrijven die vallen onder Koza Ipek. Dat is een holding die gelinkt is aan de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, die in ballingschap in de VS woont. Erdogan verdenkt Gülen ervan hem omver te willen werpen.

Onder meer de populaire krant Bugün valt onder het concern, maar evengoed een aantal beursgenoteerde energiebedrijven. In totaal 23 bedrijven worden nu doorgelicht omdat ze mogelijk steun aan terroristen zouden verlenen. Zes personen zijn aangehouden.

De journalisten van een andere populaire krant onder Koza Ipek, Dozcu, pikken het niet meer dat ze zo door de regering worden beïnvloed. De krant liet dinsdag de cover blank en schreef ook geen editoriaal. Volgens de journalisten wil Erdogan niet meer dan de oppositie het zwijgen opleggen, twee maanden voor de nieuwe verkiezingen.

‘Wij zijn niet de enigen die worden geviseerd’, zei een journalist van de groep aan het persagentschap Reuters. ‘Erdogan pakt ons als eerste aan als testcase. Als dat niet te veel onrust veroorzaakt, zal hij zich ook richten op de andere mediagroepen.’

Het is geen geheim dat Erdogan bij de verkiezingen op 1 november graag weer een meerderheid wil voor zijn AKP. Die partij is in het land al meer dan tien jaar aan de macht. Maar tijdens de laatste verkiezingen in juni haalde Erdogan geen meerderheid en moest er naar een coalitiepartner worden gezocht. Die zoektocht draaide op niets uit, zodat de president nieuwe verkiezingen heeft uitgeroepen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud