'Twee derde inwoners Jemen zonder drinkwater'

Sinds de oorlog losbarstte, is drinkwater steeds moeilijker te vinden in Jemen. ©EPA

Schoon drinkwater is een groeiend probleem in het door oorlog geteisterde Jemen. Door de aanhoudende bombardementen en gevechten zijn opnieuw miljoenen inwoners afgesloten van deze basisbehoefte.

De inwoners van Jemen worden gedwongen om onveilig water te drinken, waardoor de uitbraak van allerlei ziektes zoals cholera en malaria op de loer ligt. Daarvoor waarschuwt hulporganisatie Oxfam dinsdag.

De afgelopen zeven weken heeft de voortdurende strijd ervoor gezorgd dat veel drinkwatersystemen buiten werking zijn gesteld. Daardoor hebben naar schatting nog eens ongeveer drie miljoen mensen in Jemen geen schoon drinkwater. Ook in ziekenhuizen is een gebrek aan hygiëne.

Vóór de laatste geweldsuitbarsting kampten dertien miljoen anderen al met een gebrek aan schoon water. Volgens Oxfam gaat het alles bij elkaar om bijna twee derde van de bevolking.

Als gevolg daarvan gaan mensen met alle risico's van dien putten slaan om water te vinden, of ze vertrouwen op water dat per vrachtwagen wordt aangeleverd. Maar de prijs daarvan is bijna verdrievoudigd, aldus Oxfam.

Ook liggen de straten vol met rottend afval bij gebrek aan een centrale ophaaldienst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud