Van Rompuy spreekt Rohani over Iraans nucleair programma

Van Rompuy had ook een gesprek met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif. (foto belga) ©BELGA

Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, heeft donderdag in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor het eerst een onderhoud gehad met de Iraanse president Hassan Rohani. Beide leiders spraken onder meer over het Iraanse nucleaire programma en Syrië.

De ontmoeting van Van Rompuy met Rohani, de eerste van beide leiders, past in het beleid van toenadering dat de nieuwe Iraanse president nastreeft sinds hij deze zomer de macht overnam van Mahmoud Ahmadinejad. Zo sprak hij in New York ook al met de Franse president Francois Hollande. Een directe dialoog met de Amerikaanse president Barack Obama, op uitnodiging van de Amerikanen, vond Iran echter nog 'te complex'.

Van Rompuy praatte met Rohani als vertegenwoordiger van de 28 lidstaten van de Europese Unie. Ook Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid van de EU, was aanwezig. 'We waarderen de nieuwe toon die Iran aanslaat, maar om het vertrouwen te herstellen (...) hebben we ook concrete stappen, daden nodig', verklaarde hij na afloop van de ontmoeting in New York.

Als eerste stap vond donderdagmiddag in New York alvast ministerieel overleg plaats tussen de minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Mohammad Javad Zarif, en zijn ambtgenoten uit de VS, China, Rusland en de drie grote EU-lidstaten Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, eveneens samen met Ashton.

Na afloop van zijn ontmoeting verzond Van Rompuy een tweet met een link naar een verklaring:

My video statement after meeting President @HassanRouhani of #Iran: http://t.co/IvkbvRA6Oi. #UNGA— Herman Van Rompuy (@euHvR) September 26, 2013

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud