Verenigde Staten halen personeel weg uit Libië

Vooral in de buurt van de internationale luchthaven van Tripoli wordt er nog steeds hard gevochten ©AFP

Het geweld in Libië escaleert hoe langer hoe meer. Ook de VS trekken nu hun personeel terug uit het land. Vorige maand deden ook de VN dat al. Sinds de val van Kadaffi kent het Noord-Afrikaanse land nog maar weinig gezag.

Al jaren proberen de Libische ordetroepen verschillende rebellengroepen in het gareel te krijgen. Sinds vorige maand wordt er vooral hevig gevochten om de controle van de internationale luchthaven van Tripoli. De VN besloten toen al uit veiligheidsoverwegingen hun personeel uit het land terug te halen.

Maar nu lijkt Libië nog verder in chaos weg te glijden, en is het volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken niet meer mogelijk er veilig te werken. Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag werd daarom het personeel van de Amerikaanse ambassade – zo’n 150 man – met een zwaar bewapend konvooi geëvacueerd. Het personeel kon naar Tunesië, op ongeveer 150 kilometer van de Libische hoofdstad Tripoli.   

Turkije

Samen met de Amerikanen evacueert ook Turkije al zijn personeel uit het land. De turken hebben ongeveer 700 personen die voor hun land actief zijn in Libië.

Sinds de val van dictator Muammar Kaddafi in 2011 kent het land bijna geen centraal gezag meer. Verschillende gewapende milities vechten om de controle over verschillende gebieden. De interim-overheid probeert wel orde te scheppen, maar slaagt daar amper in.

Eind september 2012 kwamen bij een aanslag op de Amerikaanse diplomatieke post in Benghazi in Libië al eens drie medewerkers om het leven.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud