Verscheurd Syrië trekt naar stembus

In de straten van Damascus zijn enkel affiches van Bashar al-Assad zichtbaar. ©REUTERS

In het door een burgeroorlog verscheurde Syrië vinden vandaag presidentsverkiezingen plaats, die Bashar al-Assad ongetwijfeld een derde ambt opleveren. 'Een farce', aldus critici.

Sinds 7 uur lokale tijd zijn in Syrië de stembureaus open. Miljoenen Syriërs kunnen kiezen uit drie presidentskandidaten: Bashar al-Assad, die al 14 jaar met harde hand het land regeert, het parlementslid Maher Abdulhafiz al-Hajjar en de zakenman Hassan Hassan bin Abdullah al-Nuri.

Voor het eerst sinds vader Hafez al-Assad in 1970 de macht greep, staat niet enkel de naam 'Assad' op de Syrische kiesbiljetten. Toch leidt het geen twijfel dat Bashar al-Assad herverkozen wordt. Na drie jaar burgeroorlog, die al ruim 160.000 doden eiste en zo'n 9 miljoen Syriërs op de vlucht deed slaan, kan er enkel gestemd worden in regio's die door Assads leger gecontroleerd worden. Zijn twee uitdagers zijn ook amper bekend, konden met moeite campagne voeren en staan sowieso te boek als erg vriendelijk voor het autocratische regime in Damascus. De verkiezingen worden door tegenstanders van Assad en buitenlandse waarnemers dan ook als een 'farce' omschreven.

Voor Assad is de stembusgang een cynische manier om zijn macht over het verscheurde land te bestendigen. De opstand tegen zijn repressieve regime, die in 2011 losbarstte, deed aanvankelijk de onaantastbare Assad wankelen. De oppositie bleek echter al snel hopeloos verdeeld en de gematigde rebellen beschikten over onvoldoende vuurkracht. Bijgevolg kaapten Al Qaeda-jihadisten steeds meer de roep om democratische hervormingen, waarbij hun radicale rebellie niet moet onderdoen voor de gruwel die Assads troepen aanrichten. Het overheidsleger sloeg de voorbije maanden echter keihard terug. Geholpen door bondgenoten Iran, Rusland en de Libanese militie Hezbollah werden zo vele bezette gebieden heroverd, waaronder onlangs de stad Homs.

Op Syrische ambassades in het buitenland kon afgelopen week al gestemd worden, tot ontsteltenis van veel westerse landen. België, Frankrijk en Duitsland verboden de verkiezingen zelfs. In Libanon liep de stembusgang uit op een chaos toen duizenden Syriërs tegelijkertijd naar de ambassade kwamen, die daarop besloot haar deuren tijdelijk te sluiten. Overigens hebben de miljoenen Syriërs die het land zijn ontvlucht, geen mogelijkheid hun stem uit te brengen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud