Versterking voor Kobani arriveert via Turkije

Turkse Koerden verwelkomen een eerste delegatie Iraakse Koerdische strijders. Die zullen in Kobani mee tegen IS vechten. ©REUTERS

Een eerste delegatie Koerdische strijders trekt woensdag van Turkije naar Kobani in Syrië, om daar de strijd tegen IS kracht bij te zetten. Dat is mogelijk nadat de Turkse president Erodgan vorige week onverwacht de grens voor hen openstelde.

Het eerste deel van zo’n 150 zwaarbewapende strijders uit het Koerdische gebied  in Noord-Irak  is woensdag per vliegtuig aangekomen in Turkije. Vanuit het stadje Saniurfa, op 30 kilometer van de Syrische grens, zullen ze naar Kobani doorreizen.

Mocht IS Kobani en de omliggende regio in handen krijgen, betekent het dat ze een enorme en ononderbroken stuk land in het noorden van Syrië in handen krijgen. De Koerdische strijders proberen eveneens de noordelijke regio van Syrië te controleren door de drie enclaves Kobani, Afrin en Hassakah met elkaar te verbinden. Beide partijen strijden er dus om het grondgebied van Noord-Syrië. Buurland Turkije heeft ondertussen zijn grenzen gesloten voor zowel de Verenigde Staten als de Koerden. Het aanvoeren van wapens, munitie en voedsel voor de Koerdische strijders in Kobani wordt daardoor enorm bemoeilijkt. 

Lees ook de reportage van Harald Doornbos, onze correspondent in Turkije.  

Het is nu voor het eerst mogelijk voor Koerdische strijders van buiten Syrië om via Turkije de oversteek te maken naar Kobani, om daar versterking te bieden in de strijd tegen IS.

De Turkse president Erdogan was aanvankelijk niet van plan de grens voor hen open te stellen. Hij steunt weliswaar de strijd tegen IS, maar blijft erg wantrouwig wanneer het gaat om steun aan de Syrische Koerden.

Dat komt door hun sterke banden met de PKK, de Koerdische separatistische beweging die in Turkije actief is. Maar de president kwam vorige week eerder onverwacht op zijn woorden terug en stelde de grensovergang alsnog open.

Machtsevenwicht

De delegatie uit Irak moet nu proberen om het machtsevenwicht in Kobani te keren. Sinds midden september probeert IS de stad en de omliggende regio in handen te krijgen. De terroristen zouden ongeveer de helft van Kobani bezetten. Al zijn vele stadsdelen intussen gewoon leeg, nadat burgers zijn weggevlucht.

Ook de internationale coalitie tegen IS onder leiding van de Verenigde Staten neemt Kobani al wekenlang onder vuur, in de hoop de lokale Koerdische strijders een voorzet te geven. Het is niet helemaal duidelijk in welke mate IS onder die bombardementen heeft geleden. Dinsdag stuurde IS – met een gegijzelde Britse fotograaf als spreekbuis – nog een bericht de wereld in waarin de organisatie de indruk geeft dat ze aan de winnende hand is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud