Vijf doodvonnissen in Saoedi-Arabië voor moord op Khashoggi

Jamal Khashoggi ©AFP

Een rechtbank in Saoedi-Arabië heeft maandag vijf personen tot de doodstraf veroordeeld voor de moord op de dissidente journalist Jamal Khashoggi in 2018 in Istanboel. Dat heeft het openbaar ministerie maandag bekendgemaakt.

Drie andere beschuldigden kregen in totaal 24 jaar cel voor het "toedekken" van de misdaad. Voor Saoed al-Qahtani, een nauwe adviseur van de kroonprins van het koninkrijk, Mohammed bin Salman, werd geen enkele aanklacht weerhouden. Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en een deskundige van de Verenigde Naties heeft die laatste de moord bevolen, wat hij ontkent. De vroegere nummer twee van de inlichtingendiensten, generaal Ahmed al-Assiri, verkreeg vrijspraak. Ryad heeft in verband met de moord elf verdachten voor de justitie gebracht. 

Tegen alle uitspraken kan beroep worden aangetekend. De namen van de veroordeelden zullen pas publiek gemaakt worden als de zaak volledig afgehandeld is en de uitspraken definitief zijn. Het proces vond plaats achter gesloten deuren.

Khashoggi, die schreef voor de Washington Post, werd vermoord toen hij op 2 oktober 2018 het Saoedische consulaat Istanboel binnenging. Hij wou daar documenten ophalen voor zijn huwelijk met de Turkse Hatice Cengiz, die hem buiten opwachtte. Zijn lijk is nooit gevonden. De journalist leunde aanvankelijk bij het Saoedische bewind aan, maar stelde zich later kritisch op.

'Een farce'

De speciale rapporteur van de VN over de moord op journalist Jamal Khashoggi heeft het vonnis in Saoedi-Arabië in de zaak fel bekritiseerd. 'De figuren achter de schermen blijven niet alleen vrij. Het onderzoek en het proces heeft hen zelfs nauwelijks beroerd. Dit is het tegendeel van gerechtigheid. Het is een farce', schreef Agnès Callamard maandag in een reeks tweets.

Achttien vertegenwoordigers van de Saoedische regering hebben gedurende tien dagen sporen van een 'standrechtelijke executie' in het consulaat uitgewist en daarmee het gerecht gehinderd, schreef Callamard. De staat Saoedi-Arabië zou verantwoordelijk zijn voor de executie volgens het internationaal recht, maar tot Callamards ongenoegen moest die tijdens het proces geen rekenschap afleggen. Ze klaagt aan dat het onderzoek zich niet richtte op de figuren achter de schermen, onder wie kroonprins Mohammed bin Salman.

De beschuldigden verklaarden herhaaldelijk dat ze slechts bevelen uitvoerden, aldus Callamard. De rechtbank concludeerde dat er geen voorbedachtheid was en dat de dood van Khashoggi dus een ongeluk was. 'Suggereren dat de moord spontaan is gebeurd, waarna het in stukken is gesneden, is compleet lachwekkend. Een dergelijke verminking vereist een minimum aan planning.' Ook het feit dat zeker 24 uur voor de moord een gerechtsdokter deel was van het moordteam, duidt op een planning.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud