Advertentie

Vijfde mandaat in zicht voor Netanyahu in Israël

De supporters van Kahol Lavan (Blauw en Wit) barstten gisteravond in juichen uit na de bekendmaking van de eerste resultaten van de Israëlische parlementsverkiezingen. ©AFP

Likoed en Blauw Wit winnen allebei 35 zetels bij de Israëlische parlementsverkiezingen. Maar de zittende premier Benjamin Netanyahu en zijn partij Likoed hebben een streepje voor.

Met zo'n 98 procent van de stemmen geteld lijkt de conservatieve regeringsleider Benjamin Netanyahu aan het langste eind te trekken bij Israëlische parlementsverkiezingen. Zijn Likoed-partij zou 35 zetels van de 120 zetels binnenhalen, net als de onlangs opgerichte centrumpartij Kahol Lavan (Blauw Wit) van de ex-generaal Benny Gantz.

Zowel Netanyahu als zijn tegenstrever Gantz eiste de overwinning op. Maar met de rechtse religieuze partijen zou Likoed aan 65 zetels komen en het centrumlinkse kamp maar aan 55. Daardoor kan Netanyahu gemakkelijker een coalitie vormen, oordelen de analisten.

'Fenomenaal resultaat'

Het lijkt erg waarschijnlijk dat president Reuven Rivlin de komende dagen aan Benjamin Netanyahu de opdracht zal geven een nieuwe regering samen te stellen. Als Bibi daarin slaagt, breekt hij records. Hij zou dan een vijfde ambtstermijn binnenhalen en is zo op weg om in juli het 13-jarige record van David Ben-Gurion als Israëls langst zetelende premier verbreken.

Netanyahu sprak dinsdagavond al over een fenomenaal verkiezingsresultaat, dat neergezet werd in onmogelijke omstandigheden en ondanks de aanwezigheid van vijandige media. Hij benadrukte dat hij de leiders van de andere rechtse partijen in Israël benaderd heeft voor de vorming van een coalitieregering. Ze hebben bijna allemaal hun steun uitgesproken, zei Netanyahu.

Zijn tegenstrever Gantz, die eveneens de overwinning had opgeëist, had het dinsdagavond nog over een historische dag voor Israël. Woensdagochtend liet in een bericht op Twitter verstaan dat er 'donkere wolken verschijnen'. 'Er is nog niets definitiefs, omdat er nog electorale verschuivingen kunnen plaatsvinden', klonk het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud