Advertentie
Advertentie

VN bevestigt gasaanvallen in Syrië

Jonge slachtoffers van de gevechten nabij Damascus afgelopen zomer. Het VN-rapport bevestigt nu dat er zenuwgas werd gebruikt. ©AFP

Er is sterke aanwijzingen dat er in Syrië wel degelijk chemische wapens zijn ingezet. Dat staat in het eindrapport van de VN-onderzoekers dat donderdag aan secretaris-generaal Ban Ki-moon is overhandigd.

Volgens het rapport is er bewijs gevonden van 'hoogstwaarschijnlijk' gebruik van het dodelijke zenuwgas sarin in vier gevallen, waarvan een keer op grote schaal. Onderzoekers concludeerden eerder al dat er sarin was gebruikt tijdens een aanval in Damascus op 21 augustus. Er vielen toen honderden doden. Nu blijkt dat het gas ook is ingezet in onder meer Jobar, Saraqeb en Ashrafiat.

De VN-missie kreeg 16 meldingen van mogelijk gebruik van chemische wapens, zeven ervan zijn grondig onderzocht. Belangrijk detail: de missie deed alleen onderzoek naar het al dan niet gebruik van chemische wapens, niet naar wie verantwoordelijk is voor de aanvallen. Zowel de Syrische regering als de oppositie ontkennen dat ze de verboden wapens hebben ingezet.

VN-leider Ban Ki-moon veroordeelde het gebruik van chemische wapens donderdag als ' een ernstige schending van de internationale wet en een belediging voor de mensheid.' Vandaag wordt het rapport besproken in de Algemene Vergadering van de VN.

Fort Europa

Ondertussen werd Europa op de vingers getikt door mensenrechtenorganisatie Amnesty International omdat het te weinig inspanningen doet om Syrische vluchtelingen op te vangen.

'Van de 28 EU-lidstaten bieden slechts 10 landen opvang. En zelfs dan is er maar plek voor 12.000 asielzoekers, een half procent van het totaal aantal Syriërs dat op de vlucht is', aldus de mensenrechtenorganisatie. 'Vluchtelingen die de oversteek maken, botsen letterlijk op Fort Europa. Ze worden direct terug over de grens gezet.'

Ook de opvang die er is, schiet die vaak tekort. Er zijn al verschillende berichten over vluchtelingen die in erbarmelijke omstandigheden worden opgesloten. 

Hoewel de meeste Syrische vluchtelingen naar buurlanden Libanon, Egypte en Turkije gaan, zouden ongeveer 55.000 Syriërs asiel hebben gezocht in Europa. Nederland heeft tot nu toe toegezegd 250 Syriërs op te zullen vangen in 2013 en 2014. Het grootste aantal vluchtelingen wordt momenteel opgevangen in Duitsland, waar 10.000 plekken zijn. 

Slachtoffers

Ondertussen gaat het geweld in Syrië verder. De burgeroorlog, al drie jaar aan de gang, kostte al het leven aan minstens 100.000 mensen. Bij de slachtoffers zijn ook duizenden kinderen. Ruim 2 miljoen mensen zijn het land ontvlucht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud