Advertentie

VN-oproep tot bestand valt in dovemansoren in Midden-Oosten

Woedende inwoners van de Gazastrook trokken gisteren de straat op met het lijk van een kind dat omgekomen is bij een bombardement. ©EPA

Het is meer dan ooit nodig terug te keren naar een bestand tussen Israël en Hamas. Dat zei Ban Ki-moon, de topman van de Verenigde Naties, gisteren. Maar die oproep viel in dovemansoren.

De escalatie van het conflict tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas baart de internationale gemeenschap steeds meer zorgen. Dat bleek gisteren in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Topman Ban Ki-moon zette bij de opening van de vergadering de toon. ‘Het is meer dan ooit nodig om terug te keren naar vrede en een staakt-het-vuren’, klonk het. Volgens de VN-chef is het onaanvaardbaar dat burgers aan beide kanten permanent in angst voor de volgende luchtaanval moeten leven. ‘Het doet pijn dat we dezelfde omstandigheden meemaken die we nog zo goed kennen uit de jongste twee Gaza-oorlogen’, voegde Ban Ki-moon eraan toe.

Dat de bezorgdheid wereldwijd toeneemt, hoeft niet te verbazen. Sinds de Israëli’s dinsdag hun operatie tegen Hamas lanceerden, bombardeerde de luchtmacht al zeker 750 doelwitten in de Gazastrook. Bij de acties lieten meer dan 80 Palestijnen, voornamelijk burgers, het leven. In Khan Younis stierven woensdagnacht bijvoorbeeld negen mensen toen een Israëlisch vliegtuig een bom dropte op de strandtent waarin ze naar de WK-match tussen Nederland en Argentinië zaten te kijken.

De Israëlische bombardementen zijn een antwoord op het rakettensalvo dat Hamas, de Palestijnse beweging die de plak zwaait in Gaza, de voorbije dagen op Israël afvuurde. Ook gisteren belandden honderd projectielen op Israëls grondgebied.

Dat het geen sinecure wordt de wapens snel te doen zwijgen, bleek uit verklaringen van de Israëlische en de Palestijnse ambassadeur in de Veiligheidsraad. De verwijten vlogen - zoals verwacht - over en weer.

‘Israël heeft zijn plichten als bezettingsmacht geschonden om de veiligheid van de burgers in dat bezet gebied te garanderen’, zei Palestijns ambassadeur Riyad Mansour. Zijn Israëlische collega counterde door te stellen dat zijn land alleen maatregelen neemt om slachtoffers onder zijn burgerbevolking te voorkomen. Volgens hem brengt Hamas de Palestijnen in de Gazastrook ook bewust in gevaar. ‘Israël waarschuwt de Palestijnen in Gaza steeds voor aanvallen. Maar Hamas verplicht de bevolking op daken te klimmen om als menselijk schild dienst te doen. Hamas begaat een dubbele oorlogsmisdaad: het neemt Israëlische burgers in het vizier en verschuilt zich achter Palestijnse burgers.’

Het Israëlische leger lijkt zich alvast voor te bereiden op een lang conflict. ‘Lange dagen van gevechten liggen voor ons’, zei de minister van Defensie Moshe Yaalon gisteren. De strijdkrachten bereiden zich alvast voor op een grondoffensief.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud