VN telt 500.000 Syrische vluchtelingen

Jordaanse soldaten proberen de kinderen van Syrische vluchtelingen onder controle te houden bij het bezoek van secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon. (Foto: EPA) ©EPA

Er zijn nu meer dan een half miljoen Syrische vluchtelingen. Dat meldt het VN-agentschap voor de vluchtelingen, UNHCR. De buurlanden Libanon, Jordanië, Irak en Turkije zien de toevlucht van Syrische burgers dramatisch toenemen. Het werkelijke aantal Syriërs die op de vlucht zijn voor het geweld in hun land, ligt wellicht nog veel hoger.

Het bureau van de 'United Nations High Commissioner for Refugees' (UNHCR) telde dinsdagochtend officieel 509.559 Syrische vluchtelingen, geregistreerd of wachtend op hun registratie. Vooral in buurlanden Libanon, Jordanië, Irak en Turkije stromen massaal Syriërs toe. Ze zijn op de vlucht voor het 20 maanden oude conflict tussen het regime van president Assad en gewapende oppositiebewegingen. Het geweld eiste naar schatting al 40.000 mensenlevens.

Libanon krijgt de grootste vluchtelingenstroom te verwerken. Ongeveer 155.000 vluchtelingen lieten er zich al registreren door de VN. Maar ook in Jordanië (143.000), Turkije (136.000) en Irak (65.000) kunnen ze het vluchtelingenprobleem niet de baas. In andere Noord-Afrikaanse landen verblijven nog eens bijna 12.000 gevluchte Syriërs.

De cijfers van de VN geven maar een indicatie van de omvang van het probleem. Veel Syriërs steken immers de grens met de buurlanden over zonder zich te melden bij het agentschap voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties. Schattingen maken melding van nog eens 100.000 vluchtelingen in Jordanië, 70.000 in Egypte en Turkije en nog eens vele tienduizenden in Libanon.

De Syriërs vluchtten in de eerste plaats voor het aanhoudende geweld in hun land, maar de economie in het door burgeroorlog geteisterde land stort ook volledig in. Voedsel wordt schaarser en de inflatie van 40 procent doet de prijzen voor basisproducten de pan uit swingen. Volgens lokale bronnen valt het land volledig terug op een overlevingseconomie.

Terwijl de gevechten rond onder meer de hoofdstad Damascus onverminderd verder gaan, vindt woensdag in de Marokkaanse stad Marrakesh een internationale conferentie plaats van 'de vrienden van Syrië'. De nieuw gevormde Syrische nationale oppositiecoalitie zal er meer internationale steun (geld en wapens) vragen voor haar strijd tegen het regime van president Assad. Maandag erkende de Europese Unie dat orgaan officieel als 'legitieme vertegenwoordiger' van de Syrische bevolking.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud