VN-Veiligheidsraad neemt sancties tegen IS

Strijders van IS doden gevangen genomen Iraakse soldaten / Photo News ©Photo News

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft voor het eerst sancties genomen tegen de terreurgroep 'Islamitische Staat' (IS) in Irak en Syrië. Wie die groep steunt, riskeert sancties en dat geldt ook voor het Nusra-front in Syrië.

Eerder had de VN-Veiligheidsraad zowel IS als de extrermistische Syrische rebellengroep Jabhat al-Nusra (Reddingsfront) op de zwarte lijst van terreurgroepen geplaatst en hetzelfde regime opgelegd als Al Qaeda. Nusrat is de Syrische tak van Al Qaeda.

Vandaag zijn unaniem sancties uitgevaardigd tegen zes toplui van IS die niet langer visa krijgen, hun bezittingen worden bevroren en ze kunnen niet langer wapens kopen. De sancties gelden ook voor toplui van Jabhat al-Nusra, de extremistische rebellengroep in Syrië die nauwe banden heeft met Al Qaeda.

Bovendien worden die sancties ook uitgebreid tot iedereen die geld inzamelt, strijders ronselt of wapens levert aan IS en Nusra. Ook handel drijven met die bewegingen, zoals het kopen van olie, kan met sancties worden bestraft. De sancties zijn bindend voor alle lidstaten van de VN, maar er is niet gesproken over mogelijk gebruik van geweld tegen IS of Nusrat.

Gisteren zijn strijders van IS in het noorden van Irak een dorp binnengevallen dat door jezidi's bewoond wordt. Ze hebben er tachtig mannen gedood en meer dan honderd vrouwen gevangengenomen, zo heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN vernomen van lokale beambten.

Een onafhankelijke bevestiging van de gewelddaden is er volgens CNN nog niet. Jezidi's zijn een Koerdische minderheid die een monotheïstische religie aanhangen. Ze worden door de islamisten van IS beschouwd als afvalligen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud