Advertentie
Advertentie

VN-veiligheidsraad steunt president Jemen

Inwoners van Ibb protesteren tegen de Houthi-rebellen en steunen president Abdrabbou Manssour Hadi ©REUTERS

De VN-veiligheidsraad formuleerde zondagavond een verklaring waarin hij de president van Jemen steunt. De raad kwam zondagnamiddag bijeen over de escalerende veiligheidssituatie in het Arabische land. De soennitische groepen al-Qaeda en IS zijn daar in een strijd verwikkeld met de sjiïetische Houthi-rebellen en het Jemenitische leger.

De Verenigde Staten hebben hun resterend militair personeel teruggetrokken uit Jemen, een beslissing ingegeven door de verslechterde veiligheidssituatie in land in het zuiden van het Arabisch schiereiland. Zaterdag hadden bronnen binnen de Jemenitische regering gezegd dat circa 100 soldaten een luchtmachtbasis dichtbij een zuidelijk gelegen stad hadden verlaten, een stad die bedreigd werd door al-Qaeda-strijders. Het land wordt verscheurd door gevechten tussen terroristen van al-Qaeda, sjiïetische Houthi-rebellen, wat overblijft van het regeringsleger en IS.

Jeff Rathke, woordvoerder van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de VS de ‘politieke overgang’ in het land zou blijven steunen en terroristische bedreigingen zou blijven in de gaten houden. Hij voegde daar wel aan toe dat ‘er geen militaire oplossing is voor de  crisis in Jemen’. De VS sloten vorige maand hun ambassade in Sana’a toen de stad werd overgenomen door Houthi-rebellen.

De beslissing van de VS om hun militair personeel alvast tijdelijk terug te roepen is een klap in de strijd van het westen tegen het moslimterrorisme. De aanwezigheid van adviseurs en elite-eenheden was net bedoeld om een dam op te werpen tegen de toenemende macht van al-Qaeda. Sinds einde vorig jaar is ook het Islamitisch Kalifaat neergestreken in het zuiden van het Arabisch schiereiland. 

Sjiitische Houhti-rebellen en militairen die trouw zijn aan de Jemenitische ex-president Ali Abdallah Saleh, hebben zondag de luchthaven van Taëz in handen genomen, een grote stad in het zuiden van Jemen, evenals een honderdtal overheidsgebouwen en enkele wijken in de stad. Dat is van veiligheidsbronnen vernomen. Taëz ligt op de weg naar Aden, waar president Abdrabbu Mansoer Hadi zich sinds zijn vlucht uit de hoofdstad Sanaa in februari heeft teruggetrokken.

De Houhti's zwaaien nu de plak in Sanaa. De rebellen, eigenlijk afkomstig uit het bergachtige noorden van Jemen, krijgen de steun van het sjiitische Iran. President Hadi wordt gesteund door de Golfstaten, waaronder het soennitische Saoedi-Arabië. Troepen die trouw zijn aan president Hadi, zijn in Aden intussen bezig met de versterking van hun stellingen, nu de Houhti's steeds meer in de richting van de zuidelijke stad oprukken.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwam zondagnamiddag bijeen over de toestand in Jemen. Dat gebeurde op vraag van de Jemenitische president Abdrabbou Mansour Hadi. Die moest vorige maand naar de zuidelijke havenstad Aden vluchten, nadat de hoofdstad Sana’a was overgenomen door Houthi-rebellen. In een brief aan de VN vroeg Hadi een ‘dringende tussenkomst’ om de agressie te stoppen, agressie die als doel heeft de ‘legitieme overheid te ondermijnen’. De Veiligheidsraad ging echter niet verder dan zijn steun voor de president uit te drukken en vrij vaag te hinten op sancties. 

Een groep hackers met vermoedelijke banden met de terreurgroep Islamitische Staat heeft adressen, foto's en andere persoonlijke gegevens van honderd Amerikaanse militairen op het internet geplaatst. De hackers roepen sympathisanten van IS op om de militairen op de lijst te vermoorden. Medewerkers van het Pentagon zeiden zaterdag tegen de nieuwszender ABC dat de militairen op de lijst inmiddels zijn gewaarschuwd.

Volgens een zegsman is op dit moment nog niet bekend of de informatie op de lijst correct is. Het Pentagon onderzoekt dat.De IS-hackers beweren dat ze de persoonlijke gegevens over de militairen uit documenten van het ministerie van Defensie hebben gehaald. Volgens het Pentagon lijkt het erop dat de groep een deel van de informatie en foto's van sociale media heeft gehaald.

Zonder de ernst van de dreiging in twijfel te trekken, bestempelen waarnemers onder wie een Navo-topman, de lijst als een afleidingsmanoeuvre omdat IS het in Syrië lastiger heeft dan een tijd geleden. CIA-topman John Brennan stelde zondag dat de opmars van IS in Syrië en Irak afgestopt is en dat de terreurbeweging in die landen haar momentum kwijt is.

Jemen is één van de belangrijkste bases van al-Qaeda in het Midden-Oosten, maar het kalifaat IS probeert er nu ook voet aan de grond te krijgen sinds november. IS eiste de verantwoordelijkheid op voor twee bloedige zelfmoordaanslagen op moskeeën in Sana’a vorige vrijdag. Daarbij kwamen meer dan 130 mensen om en raakten een 300-tal gewond. De VS zoeken nog uit of het wel degelijk IS was dat de moorddadige aanvallen uitvoerden. Zowel IS als al-Qaeda zijn sunnieten en dus vijanden van de sjiïetische Houthi-rebellen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud