VN vragen humanitair bestand in Gaza

Samantha Power, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, in gesprek met haar Israëlische evenknie Ron Prosor ©EPA

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) roept in een unanieme verklaring Israël en Hamas op tot een 'onmiddellijk en onvoorwaardelijk' staakt-het-vuren in Gaza. Daar is de dodentol dit weekend boven de 1.000 gestegen.

In een buitengewone zitting vragen de vijftien leden van de Veiligheidsraad een 'volwaardig' staakt-het-vuren te respecteren tijdens het Aid el-Fitr of suikerfeest, dat vandaag het einde van de ramadan markeert. Het bestand moet de VN in staat stelllen humanitaire hulp te verlenen aan de zwaar getroffen Palestijnse bevolking.

De Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, is niet van plan snel een nieuw staakt-het-vuren in te stellen. Hij zei dat in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN. Naar verluidt bestudeert de Israëlische regering wel een Amerikaans voorstel voor een bestand van minstens een week.

Afgelopen weekend was er een kort wapenbestand van 12 uur. Op verzoek van de VN verlengde Israël dat toen met 24 uur. Maar Hamas wilde alleen meedoen als Israël zijn grondtroepen zou terugtrekken. Toen dat niet gebeurde, hervatte Hamas de raketbeschietingen. Even later namen ook de Israëli's weer de wapens op.

VN-school

In de VN-resolutie roept de Veiligheidsraad de strijdende partijen ook op 'het internationale recht voluit te respecteren'. Vier dagen na de beschieting van een VN-school vraagt de resolutie aan Israël en Hamas om de 'humanitaire en burgerlijke sites' te respecteren en te beschermen.

Zeker 15 mensen kwamen om het leven bij de beschieting van de VN-school afgelopen donderdag. De Palestijnse autoriteiten gaven Israël de schuld van de beschieting. Na onderzoek ontkent Israël nu betrokken te zijn bij de aanval, maar zegt ook niet wie dan wel schuldig is.

Bijna drie weken na het begin van het Israëlische offensief in de Gazastrook heeft de dodentol de kaap van 1.000 gerond. Aan Palestijnse zijde vielen al zeker 1.030 doden. Volgens de Verenigde Naties gaat het vooral om burgers.

Het Israëlische leger verloor al 43 soldaten bij de operatie 'Protective Edge'. Bij de raketbeschietingen door Hamas kwamen ook drie Israëlische burgers om het leven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud