VN willen onderzoek naar Saoedische prins voor moord

De Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman. ©AFP

Volgens de VN is er geloofwaardig bewijs dat de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman betrokken was bij de moord op journalist Jamal Khashoggi op 2 oktober vorig jaar.

Er moet een onderzoek komen naar de betrokkenheid van de Saoedische kroonprins bij de moord op Khashoggi. Dat adviseert de speciale rapporteur van de Verenigde Naties (VN) Agnès Callamard. Een 15-koppig moordcommando martelde en vermoordde Khashoggi begin oktober in het Saoedische consulaat in Istanboel toen hij er zijn trouwpapieren kwam regelen. Zijn lichaam is nog steeds spoorloos.

Callamard voerde zes maanden lang een onderzoek naar de dood van de journalist. Eerder dit jaar trok ze naar Turkije met een team van forensische en juridische experts en onderzocht ze het bewijsmateriaal van de Turkse autoriteiten. Ze probeerde ook een bezoek aan Saoedi-Arabië te brengen, maar dat wou niet meewerken. Ze heeft nu haar conclusies gepubliceerd in een rapport van 100 pagina's.

Laatste momenten op tape

Alle experts zijn het erover eens dat een operatie op deze schaal onmogelijk kon plaatsvinden zonder dat de Saoedische kroonprins op de hoogte was.
Agnès Callamard
VN-rapporteur

Volgens Callamard zijn er geloofwaardige bewijzen dat Bin Salman en andere belangrijke functionarissen verantwoordelijk zijn voor de moord in het Saoedische consulaat in Istanboel. Dat blijkt onder andere uit bandopnames van de gesprekken in het consulaat die de laatste momenten van Khashoggi documenteren.

Callamard haalt ook aan dat een 15-koppige moordmissie een aanzienlijke mate van coördinatie en middelen vraagt. 'Alle experts zijn het erover eens dat een operatie van die schaal onmogelijk kon plaatsvinden zonder dat de kroonprins op de hoogte was', schrijft ze in het rapport. Eerder hadden ook westerse inlichtingendiensten in de richting van Bin Salman gewezen.

Callamard noemt de moord een buitengerechtelijke executie en een internationaal misdrijf. Ze roept de internationale gemeenschap op de sancties tegen 17 Saoedi's die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord in stand te houden en ze uit te breiden tot de kroonprins en zijn bezittingen in het buitenland.

Internationale standaarden

Volgens de rapporteur moet de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, een internationaal strafrechtelijk onderzoek openen zonder inmenging van een staat. Ze pleit voor een universele jurisdictie, zodat verdachten buiten Turkije of Saoedi-Arabië berecht kunnen worden.

Het onderzoek van die twee landen voldoet volgens haar niet aan de internationale standaarden. Saoedi-Arabië heeft elf verdachten opgepakt, maar volgens Callamard is het onderzoek door dat land niet te goeder trouw uitgevoerd en kan sprake zijn van een obstructie van justitie. Zo hadden de Saoedi's het consulaat helemaal schoongemaakt voor de Turkse autoriteiten het konden doorzoeken.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei woensdag dat Turkije de aanbevelingen van de VN steunt. 'Wij ondersteunen de aanbevelingen van VN-rapporteur Agnès Callamard om Khashoggi's moord op te helderen en de verantwoordelijken aan te pakken', schreef hij op Twitter. 

'Contradicties'

Saoedi-Arabië wees de oproep van de mensenrechtendeskundige van de hand. De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir zei dat het rapport van VN-rapporteur Agnes Callamard 'flagrante contradicties' en uit de lucht gegrepen beweringen bevatte. 'We verwerpen elke poging om aan het leiderschap van het koninkrijk te raken', zei al-Jubeir op Twitter. Alleen het Saoedische gerecht, dat volledig onafhankelijk werkt, is bevoegd in deze zaak, zo liet hij verstaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect