Voorzichtig optimisme bij nieuwe nucleaire gesprekken Iran

De Iraanse buitenlandminister Javad Zarif. ©REUTERS

Nadat een zelf opgelegde deadline in november niet werd gehaald, onderhandelen Iran en zes VN-grootmachten vanaf zondag verder over het nucleaire programma van het Arabische land.

24 november 2014. Die dag hadden Iran, China, Frankrijk, Rusland, de VS, het VK en Iran graag hun handtekening gezet onder een nucleair verdrag. Dat moest er toe leiden dat het kernprogramma van Iran gekortwiekt werd en onder scherpe controle kwam te staan. In de plaats zouden de internationale partners dan de sancties opschorten die de Iraanse economie nu al jaren aan de grond houden.

Maar zover kwam het niet. Al wilde geen van de partijen gezegd hebben dat de onderhandelingen waren afgesprongen. Er was gewoon meer tijd nodig. Een nieuwe deadline van juni 2015 werd afgesproken. Zondag trapten de onderhandelaars die tweede ronde af. 

Kat-en-muisspel

De Iraanse nucleaire ambities die het kat-en-muisspel met het Westen in gang hebben gezet, dateren al van 2002. Toen werden in het land verschillende centrifuges ontdekt waar uranium werd verrijkt. Een jaar later kwam het aanvankelijk tot een deal met Europa, maar die sprong al snel af. Waarnemers mochten het land niet meer in. Sindsdien ging het van kwaad naar erger.

Ook nu blijft de kloof tussen vooral de VS en Iran blijft groot, beseft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammmad Javad Zarif. Al ziet hij tekenen voor optimisme.

Ook nu blijft de kloof tussen vooral de VS en Iran groot, beseft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammmad Javad Zarif. Al ziet hij tekenen voor optimisme. ‘We geloven dat een oplossing binnen handbereik ligt’, zei hij voor aanvang van de rondetafelgesprekken.

Verantwoording

Er zijn verschillende redenen waarom de zeven partijen bij de start van de tweede ronde enigszins hoopvol kunnen zijn. Met de verkiezing van president Rohani in de zomer van 2013 zette Iran een stapje richting het Westen en werd de radicale islamistische garde wat in het hoekje gedreven.

Al moet Rohani nog steeds verantwoording afleggen bij de ayatollah Khamenei, de religieuze leider van Iran. Die blijft erop hameren dat Iran recht heeft op een eigen - vredevol - nucleair programma.

Deur open

©EPA

De Iraanse president, voorstander van een deal, heeft nochtans de economische realiteit aan zijn zijde. Iran kreeg de voorbije jaren zware klappen. Na een decennium met een gemiddelde jaarlijkse groei van 5 procent, moest Iran in 2012 voor het eerst een krimp van de economie incasseren. Ook de olieprijs, die de laatste maanden steeds verder wegzakt, doet het olierijke land geen goed. Kortom, Teheran kan een verzachting van de westerse sancties meer dan ooit gebruiken

President Rohani had begin januari nog aangegeven dat zijn land zich niet vooruit kan zonder de deuren open te zetten. 'Het land kan zich niet ontwikkelen in isolement’, verklaarde hij. ‘Maar dat betekent niet dat we onze principes en idealen moeten opgeven.’

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud