Vredesgesprekken Gaza verlopen moeizaam

Voor de bewoners van Gaza is het bang afwachten of het bestand standhoudt. ©REUTERS

De onderhandelingen tussen Israël en Hamas over een langdurig bestand in de Gazastrook verlopen stroef en dreigementen vliegen in het rond. De kans bestaat dat er in de nacht van woensdag op donderdag, wanneer het 72-uren durende bestand afloopt, opnieuw naar de wapens wordt gegrepen.

Israël onderhandelt in de Egyptische hoofdstad Caïro met Hamas over een langdurig bestand in Gaza. Egypte, dat de onderhandelingen leidt, heeft volgens Israëlische media in de nacht van dinsdag op woensdag een vredesvoorstel op de tafel gelegd.

Volgens Palestijnse vertegenwoordigers vraagt Egypte aan Israël om de bombardementen te stoppen en de blokkade van Gaza te verlichten. Het opgeven van de blokkade en het ontwapenen van Hamas - de belangrijkste eisen van respectievelijk Hamas en Israël - zouden dan in een volgende fase onderhandeld worden.

'Laatste wapenstilstand'

Het is vooralsnog onduidelijk of het Egyptische voorstel de basis kan vormen van een akkoord. Moussa Abu Marzouk, een van de leiders van Hamas, liet dinsdag verstaan dat de gesprekken moeizaam verliepen. ‘De eerste wapenstilstand verliep zonder iets te bereiken. Dit is de tweede en laatste wapenstilstand’, zo waarschuwde hij Tel Aviv.

De Israëlische minister Yair Lapid van Financiën liet zich in dezelfde zin uit. ‘Als er geen akkoord wordt gevonden, is er een kans dat er rond middernacht opnieuw gevochten wordt. Maar dit keer zullen we hen veel harder treffen.’

Lichamen gesneuvelde soldaten

Avigdor Lieberman, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, liet zich woensdagochtend ontvallen dat Israël niet zal instemmen met een langdurig bestand zolang Hamas het stoffelijk overschot van de gesneuvelde Israëlische soldaten niet overhandigt.

‘Als de terroristen dat niet begrijpen, zullen wij hen de lichamen van Mohammed Deif, Ismail Haniyeh en alle andere Hamas-leiders in de Gazastrook geven', aldus Lieberman. Voor alle duidelijkheid: die mannen zijn momenteel nog in leven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud