Vredesgesprekken over oorlog in Jemen

In Johannesberg Castle, ten noorden van Stockholm, starten donderdag de vredesgesprekken tussen de strijdende partijen in Jemen. ©REUTERS

De kans is heel klein dat de gesprekken in Stockholm, onder begeleiding van de Verenigde Naties, tot een vredesakkoord zullen leiden.

Nadat een eerdere poging in september mislukt was, zitten de strijdende partijen in Jemen vanaf woensdag rond de tafel in de Zweedse hoofdstad Stockholm. De sjiitische Houthi-rebellen, gesteund door Iran, en de soennitische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, die de verdreven president Hadi opnieuw aan de macht wil zien, zullen er een week praten onder begeleiding van de Verenigde Naties.

De internationale roep om de oorlog in Jemen te beëindigen klinkt steeds luider. Dat er nu gepraat wordt, is een belangrijke stap. Toch is de kans heel klein dat de gesprekken ook effectief uitmonden in een vredesakkoord. Er zal niet meteen gepraat worden over een staakt-het-vuren. De bedoeling van de informele gesprekken is om de situatie te laten de-escaleren en te vermijden dat de strijd om de belangrijke havenstad Hodeidah, in handen van de Houthi-rebellen, eindigt in een bloedbad.

Humanitaire crisis

De VN hopen de eerste lijnen te schetsen voor een mogelijke politieke oplossing en willen dat er stappen gezet worden om de humanitaire crisis, bestempeld als de ergste in de wereld, te verzachten. Zeker 22 miljoen Jemenieten, 75 procent van de bevolking, hebben op een of andere manier nood aan hulp en bescherming.

in Jemen woedt sinds 2015 een bloederige oorlog. De Houthi-rebellen verdreven, met de steun van Iran, president Hadi van de macht en namen grote delen van het land in. Saoedi-Arabië, als de dood voor een sterke sjiitische aanwezigheid aan zijn zuidgrens, verzamelde een coalitie van soennitische landen en lanceerde een grootschalig tegenoffensief. Het slaagde erin een deel van het land te heroveren, maar verzandde uiteindelijk in een loopgravenoorlog.

De Houthi-rebellen controleren nog steeds de hoofdstad Sanaa en de delen van het land waar de meeste mensen wonen. President Hadi regeert vanop afstand uit de Saoedische hoofdstad Riyad.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect