Advertentie
nieuwsanalyse

VS bestempelen Iraanse Revolutionaire Garde als terreurbeweging

De Amerikaanse president, Donald Trump, zet de Iraanse Revolutionaire Garde op de Amerikaanse lijst van terreurorganisaties. ©AFP

Met de demarche poogt Washington de politieke en economische druk op het regime in Teheran op te voeren. Een Iraanse reactie bleef niet lang uit: Teheran kwalificeert het Amerikaanse leger als terreurgroep.

De Amerikaanse president, Donald Trump, blijft aansturen op een regimewissel in Iran. In een poging de machthebbers in Teheran de duimschroeven nog wat meer aan te draaien zetten de Verenigde Staten de Iraanse Revolutionaire Garde maandag op hun lijst van terreurorganisaties.

'Via dat korps voert Iran wereldwijd een terreurcampagne', zei Trump. 'Sinds 2003 zijn ze verantwoordelijk voor de dood van zeker 600 Amerikaanse militairen in Irak. Precies omdat het Iraanse regime terreuractiviteiten steunt, voeren we de financiële druk op het Iraanse regime op. En dat zullen we blijven doen tot het ophoudt zich kwaadaardig te gedragen', stelde Trump.

De Amerikanen riepen 'alle bedrijven en banken ter wereld' op hun financiële banden met de Iraanse Revolutionaire Garde te verbreken. Wie geen gehoor geeft aan die oproep, riskeert vanaf 15 april vervolging wegens het begaan van een 'federaal misdrijf'.

Elitekorps

De Iraanse Revolutionaire Garde bestaat sinds 1979. Het is een elitekorps van 's lands leger en werd na de Iraanse Revolutie met een duidelijk doel opgericht: het regime steunen.

EU verlengt sancties tegen Iran

De Europese sancties tegen Iran vanwege ernstige mensenrechtenschendingen zijn verlengd tot 13 april 2020. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken besloten maandag dat de tegoeden van 82 Iraniërs in de EU bevroren blijven. Ze krijgen ook geen visum voor Europa.

De strafmaatregelen zijn van kracht sinds 2011. Bedrijven in de EU mogen geen goederen naar Iran exporteren die voor het onderdrukken van de bevolking of het afluisteren van telecommunicatie kunnen worden gebruikt.

Los daarvan legde de EU in januari sancties op aan de geheime dienst van het islamitische land vanwege plannen voor aanslagen in Denemarken en Frankrijk. Ook werden twee hooggeplaatste medewerkers op de sanctielijst gezet.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zei toen dat Iran waarschijnlijk achter twee moorden zat die in 2015 en 2017 in Almere en Den Haag werden gepleegd.

De afgelopen decennia drong het door in belangrijke sectoren van 's lands economie. Het is ook verantwoordelijk voor de Iraanse nucleaire en rakettenprogramma's.

In het verleden richtten de VS al hun pijlen op tientallen organisaties en mensen die banden hadden met de Pasdaran, zoals het korps ook wel genoemd wordt. De Quds-brigade, verantwoordelijk voor buitenlandse operaties, was in 2007 bijvoorbeeld op de Amerikaanse terreurlijst beland. Maar de Revolutionaire Garde an sich bleef tot nu buiten schot.

Precedent

Met de demarche schept de Amerikaanse regering een precedent. Het is immers de eerste keer dat het een militair korps van een ander land als terreurbeweging catalogiseert. 

De actie is niet zonder risico. Ze dreigt de spanningen in het Midden-Oosten nog op te drijven. En ze zou de Amerikaanse allianties met Irak en Libanon in het gedrang kunnen brengen.

Politieke partijen en milities in die twee landen hebben immers nauwe banden met de Iraanse Revolutionaire Garde. Door het elitekorps op de terreurlijst te plaatsen mogen Amerikaanse functionarissen en troepen mogelijk niet meer omgaan met de partijen in Irak en Libanon die gelinkt zijn aan de Pasdaran.

Represaille

Critici wezen er ook op dat de demarche zware implicaties kan hebben voor Amerikaanse militairen en inlichtingendiensten. 'Regeringen die Washington niet zo gunstig gezind zijn, kunnen gelijkaardige stappen doen tegen de VS', klinkt het.

De waarschuwing lijkt niet onterecht. Als represaille voor de Amerikaanse actie kwalificeerde Iran maandag het Amerikaanse leger al als een 'terreurorganisatie'.

Precies omdat het Iraanse regime terreuractiviteiten steunt, voeren we de financiële druk op het Iraanse regime op. En dat zullen we blijven doen tot het ophoudt zich kwaadaardig te gedragen.
Donald Trump
Amerikaanse president

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, speelde de VS de bal terug. 'Amerikaanse militairen steunen net terreurgroepen in het Midden-Oosten, in het openbaar en in het geniep. De VS zijn de peetvader van het terrorisme.'

Zarif, een medearchitect van de Iraanse nucleaire deal uit 2015, bestempelde de Amerikaanse beslissing als een 'electoraal cadeau' aan Benjamin Netanyahu aan de vooravond van de Israëlische verkiezingen. 'Dat stort de VS wel in een nieuw gevaarlijk avontuur in de regio', waarschuwde de Iraanse minister.

Amerikaanse sancties

De mededeling van Trump komt er elf maanden nadat de Amerikaanse president zijn land, tot frustratie van Europa, teruggetrokken had uit de nucleaire deal van 2015. Daarin beloofde Teheran zijn nucleaire activiteiten fors terug te schroeven. 

Maar volgens de Amerikanen lapten de Iraniërs hun engagementen aan hun laars. Daarom kondigde Trump vorig jaar nieuwe sancties tegen Teheran af. Die leggen een flinke strop rond 's lands economie. Maar ze leidden vooralsnog niet tot de door Trump gewenste regimewissel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud