Advertentie

VS blijven toch in Afghanistan

Amerikaanse soldaten rusten even uit in de Afghaanse provincie Helmand. ©REUTERS

Als Barack Obama begin 2017 het Witte Huis verlaat, zullen er nog 5.500 Amerikaanse soldaten in het conflictland zitten.

Momenteel zijn er 9.800 soldaten in Afghanistan gevestigd. Zij blijven er tot eind 2016. Het land is al 14 jaar in oorlog.

President Obama wou zowat alle soldaten naar huis halen tijdens zijn mandaat. Daar stapt hij nu dus van af. Daardoor erft zijn opvolg(st)er het conflict als hij of zij in november 2016 wordt verkozen en in januari 2017 intrekt in het Witte Huis.

De beslissing komt er na maandenlange gesprekken tussen Obama en zijn adviseurs, Afghaanse leiders, het Pentagon en de legerstaf ter plekke. Daaruit bleek dat het land nog altijd niet veilig genoeg is om over te laten aan de Afghaanse soldaten.

Zij verzorgen sinds eind 2014 de nationale veiligheid, nadat de coalitietroepen - onder leiding van de VS - na 13 jaar oorlog het land hadden verlaten. Ze worden daarin gesteund door Amerikaanse en NAVO-troepen.

Maar sindsdien palmden de IS-extremisten delen van het land in en ook de talibanrebellen rukten weer op, onder meer naar de stad Kunduz. Dat heeft ertoe geleid dat de VS en coalitiepartners de voorbije maanden bombardementen uitvoerden op vijandelijke doelwitten. 

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft begrip voor Obama's beslissing: de veiligheidssituatie in Afghanistan is belangrijker dan tijdschema's, zei hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud