VS doden per ongeluk twee door al-Qaeda gegijzelden

President excuseerde zich voor de mislukte operatie tegen Al Qaeda. ©REUTERS

Bij een antiterreuroperatie ter hoogte van de grens tussen Pakistan en Afghanistan hebben de VS in januari per ongeluk een Amerikaan en een Italiaan gedood die door de terreurorganisatie al-Qaida werden gegijzeld, zo heeft regeringswoordvoerder Josh Earnest donderdag bekendgemaakt.

Bij een antiterreuroperatie ter hoogte van de grens tussen Pakistan en Afghanistan hebben de VS in januari per ongeluk een Amerikaan en een Italiaan gedood die door de terreurorganisatie al-Qaeda werden gegijzeld, zo heeft regeringswoordvoerder Josh Earnest donderdag bekendgemaakt.

President Barack Obama sprak zijn 'diepe droefheid' uit over dood van de Amerikaanse humanitaire werker Warren Weinstein en de Italiaan Giovanni Lo Porto die respectievelijk sinds 2011 en 2012 in handen waren van al-Qaeda, en neemt de verantwoordelijkheid op zich. Hij beloofde 'lessen' te zullen trekken uit het gebeurde.

De twee kwamen om toen de inlichtingendiensten een gebouw van al-Qaeda als doelwit hadden zonder dat geweten was dat het duo zich daar bevond, aldus het Witte Huis.

Bij deze raid is ook Ahmed Faroek gedood, een Amerikaan die een leider van al-Qaeda was geworden. Bij een andere operatie in januari doodden de VS Adam Gadah, een Amerikaan die zich eveneens bij de terreurorganisatie had aangesloten en woordvoerder van al-Qaida was geworden.

Er is niet gezegd welk wapen er is gebruikt, maar Amerikaanse media speculeren dat drones zijn ingezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud