Advertentie

VS en Arabische partners bombarderen IS in Syrië

De VS zetten onder meer F-22 gevechtsvliegtuigen in boven Syrië. ©AFP

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben voor het eerst luchtaanvallen uitgevoerd tegen de extremistische groepering Islamitische Staat in Syrië. De VS worden bijgestaan door Arabische partners.

Het is de eerste keer dat de Verenigde Staten militair optreden in Syrië sinds drie en een half jaar geleden een bloederige burgeroorlog uitbrak in het land.

Jordanië

Saudi-Arabië

Bahrein

Qatar

Verenigde Arabische Emiraten

De Amerikaanse president Barack Obama had twee weken geleden al aangekondigd dat de VS mogelijk aanvallen zouden uitvoeren boven Syrië. De bombardementen volgen op de meer dan 200 luchtaanvallen die de VS al meer dan een maand uitvoeren boven Irak.

De soennitische terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft op korte tijd en met een extreem gewelddadig bewind delen van Syrië en Irak veroverd vanuit de Syrische stad Raqqa. De voorbije week viseerde ze daarbij de Koerden rond de noord-Syrische stad Ayn al-Arab, die sindsdien massaal over de grens met Turkije zijn gevlucht.

John Kirby, de woordvoerder van het Pentagon, bevestigde de aanvallen maandagavond Amerikaanse tijd.

US military & partner nation forces have begun striking ISIL targets in Syria using mix of fighters, bombers and Tomahawk missiles.— Rear Adm. John Kirby (@PentagonPresSec) September 23, 2014


'Omdat de operatie nog aan de gang is, kunnen we op dit moment geen bijkomende informatie geven', voegde Kirby daar in een statement aan toe. 

Ondertussen zouden de VS al zeker 50 IS-bolwerken gebombardeerd hebben. Ook het rivaliserende Al Nusra Front, dat gelieerd is aan de terreurorganisatie Al Qaeda, wordt geviseerd. Daarbij is Raqqa  een van de doelwitten, maar ook het grensgebied tussen Irak en Syrië. 

Arabische partners

De VS worden bijgestaan door Arabische landen, die de missie regionale legitimiteit moeten bezorgen. Volgens Amerikaanse media gaat het om Jordanië, Saudi-Arabië, Bahrein, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

Het Amerikaanse leger zette onder meer Tomahawk-raketten, drones en F-22 gevechtsvliegtuigen in om 'harde' doelen zoals gebouwen en logistieke centra te bestoken. Raketten werden ook afgevuurd vanaf oorlogsschepen in de buurt.

De aanvallen gebeuren aan de vooravond van de jaarlijkse algemene vergadering van de Verenigde Naties, waar het conflict met IS een van de hoofdpunten op de agenda IS. Staatshoofden en regeringsleiders uit heel de wereld dalen daarvoor neer in New York. Obama zelf zit een speciale vergadering voor over buitenlandse strijders die naar Syrië trekken om zich bij IS aan te sluiten.

Vernietigen

Op 10 september lichtte Obama het Amerikaanse volk in over de strategie om IS, dat onlangs twee Amerikaanse journalisten onthoofdde, te bestrijden. Het doel van de Amerikaanse regering is om IS 'te breken en uiteindelijk te vernietigen'. Naast de luchtaanvallen willen de VS daarom ook gematigde Syrische rebellen bewapenen en trainen. 

Obama zei toen ook dat 'het veel tijd zal vergen om een kanker als IS uit te roeien'. In Irak krijgen de VS steun van de Iraakse regering om aanvallen uit te voeren en zijn ook Amerikaanse militairen op het terrein aanwezig om advies te leveren. Dat is in het Syrië van president Bashar al-Assad niet het geval, waardoor de nieuwe Amerikaanse missie eigenlijk in een juridische schemerzone plaatsvindt.

Syrie is al ruim drie en een half verscheurd door een burgeroorlog tussen de regering en diverse rebellengroeperingen. Een jaar geleden stonden de VS nog op het punt bombardementen boven Syrië uit te voeren, maar dan tegen troepen van president Assad. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud