VS kondigen sancties aan tegen Iran

Een boot van de Iraanse marine vuurde vrijdag al raketten af in de zee van Oman, nabij de Straat van Hormuz. ( foto reuters)

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een wet ondertekend die nieuwe sancties omvat voor banken die zaken doen met de Iraanse centrale bank.

De wet heeft wil de olie-inkomsten van Iran beperken. De VS en andere westerse landen zijn bezorgd over het Iraanse atoomprogramma.

Obama heeft wel de bevoegdheid om de straffen in sommige gevallen niet toe te passen, bijvoorbeeld als ze de stabiliteit van de energiemarkten bedreigen of de nationale veiligheid in het gedrang brengen.

Iran stuurde sinds zaterdagmorgen tegenstrijdige signalen uit. Eerst meldde een Iraanse admiraal dat het leger met langeafstandsraketten zou gaan experimenteren in de Straat van Hormuz. Later zou het Iraanse leger bereid zijn om die experimenten uit te stellen. Dat in afwachting van mogelijk nieuwe onderhandelingen over het omstreden Iraanse atoomprogramma.

Iran wil de onderhandelingen weer verderzetten, zo verklaarde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali-Akbar Salehi tijdens het bezoek van een Chinese regeringsambtenaar in Teheran zaterdag. Daarmee zou Iran nu toch bereid zijn om de gespannen situatie in de Perzische Golf te ontmijnen.

De Iraanse hoofdonderhandelaar Saïd Jalili zal Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de Europese Unie, daarover binnenkort en per brief informeren, melden staatsmedia. Een ontmoeting kan georganiseerd worden zodra de correspondentie is afgerond.

Zaterdagmorgen had Iran de spanning in de regio nog opgedreven. Zo meldde de Iraanse legerleiding dat er lange en korteafstandsraketten in de Straat van Hormuz zouden worden geïnstalleerd.  Volgens de Iraanse admiraal Mahmoud Mousavi zou al dat geschut de komende dagen getest worden. De militaire bevelhebber gaf echter geen nadere preciseringen.

Maar kort na de middag klonk het plots dat Iran die testen zou uitstellen in afwachting van nieuwe gesprekken over haar atoomprogramma.

Europa reageerde al positief op het voorstel tot nieuwe onderhandelingen 'mits Iran vooraf geen voorwaarden oplegt en de onderhandelingen 'zinvol' verlopen'

Iran sprak voor het laatst in januari met de Groep van Zes (de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland) over zijn atoomprogramma in de VN-Veiligheidsraad. Die gesprekken in de Turkse hoofdstad Istanbul liepen echter op niets uit en zijn sinds een jaar bevroren.

Iran dreigt ermee om de strategisch belangrijke Straat van Hormuz af te sluiten als er sancties komen tegen Iran. De Straat van Hormuz verbindt de Perzische Golf met de Indische Oceaan.  Langs die vaarweg wordt een vijfde van de olieproductie vervoerd. Washington liet al weten dat ze onder geen beding een blokkage van de zee-engte zal dulden.

De Iraanse dreigingen zijn een gevolg van het internationale conflict over het Iraanse atoomprogramma. Volgens het Westen probeert Teheran kernwapens te ontwikkelen onder het mom van een burgerlijk nucleair programma, maar het Iraanse regime ontkent dat en houdt vol dat het kernprogramma de elektriciteitsproductie moet opvoeren om te voldoen aan de vraag op de Iraanse markt.

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) maakte in zijn jongste verslag melding van sterke aanwijzingen dat het Iraanse nucleaire programma ook militaire doeleinden heeft. Kort daarna hebben de VS en de Europese Unie hun sacties tegen Iran aangescherpt. Europa beraadt zich nog over verdere sancties. Over een embargo op Iraanse olie werd totnogtoe geen akkoord bereikt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud