Advertentie

VS: 'Nieuwe terreurgroep mikt op Amerikaanse luchtvaart'

James Clapper ©AFP

Amerikaanse geheime diensten waarschuwen voor een nieuwe, tot nu toe onbekende terreurgroep in Syrië, Khorasan genaamd. Die zou aanslagen op Amerikaanse vliegtuigen beramen.

De groep is afgelopen jaar opgericht en wordt geleid door Muhsin al-Fadli (33). Hij was een vertrouweling van al-Qaedaleider Osama bin Laden (1957-2011), schrijft The New York Times zondag. Khorasan kan net zo'n grote bedreiging voor de Verenigde Staten worden als de terreurgroep Islamitische Staat, meent het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten James Clapper. Khorasan zou bestaan uit al-Qaedaleden uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Azië. Het sinds 2011 door burgeroorlog geteisterde Syrië trekt extremistische moslimstrijders uit de hele wereld. De sterkste terreurgroep naast IS is het al-Nusrafront, de Syrische tak van al-Qaeda.

Volgens veiligheidsbronnen zitten er technici bij Khorasan die zijn getraind door een bomexpert van al-Qaeda, Ibrahim al-Asiri, die vrij rondloopt in Jemen. Hij zat onder meer achter een mislukte aanslag op een vlucht naar Detroit eind 2009 met een 'ondergoedbom'. Nog volgens die bronnen werken terroristen in Syrië aan nieuwe, moeilijk te traceren bommen. In tegenstelling tot IS, dat vooral bezig is met terreinwinst in Syrië en Irak, zou Khorasan zich concentreren op het ontwikkelen van nieuwe aanslagen op de Amerikaanse luchtvaart.

De groep zou westerlingen proberen te werven die op de oorlog in Syrië zijn afgekomen en van wie sommigen zich hebben aangesloten bij het al-Nusrafront. De angst bestaat dat zij makkelijker explosieven op vluchten kunnen smokkelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud