VS onthullen economisch luik langverwacht vredesplan voor Midden-Oosten

Jared Kushner, de schoonzoon en adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. ©REUTERS

De Palestijnen vegen het plan om miljarden in de Palestijnse gebieden te investeren meteen van tafel. Ze eisen een politieke oplossing.

Jared Kushner, de adviseur en schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, onthult dinsdag het eerste luik van zijn langverwachte vredesplan voor het Midden-Oosten op een conferentie in Bahrein. Dat plan, waar hij twee jaar op broedde en waarvan de details dit weekend via het persbureau Reuters uitlekten, moet het vastgelopen vredesproces tussen Israël en de Palestijnen een nieuwe boost geven.  Waarnemers dichten het weinig kans op slagen toe, maar Kushner blijft rustig onder de kritiek. 'Veel eerdere pogingen zijn mislukt. Kalmeer en bekijk het met een open blik', zei hij vorige week.

Op de aanwezigheidslijst van de conferentie die dinsdag en woensdag in Bahrein plaatsvindt, prijken namen van machtige figuren uit de Arabische wereld en de internationale zakenwereld. Maar de twee belangrijkste partijen komen niet: de Israëli's werden niet uitgenodigd en de Palestijnen weigeren te komen. Ze boycotten de conferentie uit protest tegen de pro-Israëlische vooringenomenheid van de Verenigde Staten en uit vrees dat Kushner hen probeert om te kopen om af te zien van hun recht op zelfbeschikking.

Opportuniteit van de eeuw

Het politieke luik volgt later, waarschijnlijk na de Israëlische verkiezingen van dit najaar, al doen er al geruchten over de inhoud de ronde. Zo zou Kushner de tweestatenoplossing overboord willen gooien. Die gaat uit van de oprichting van twee onafhankelijke staten en wordt wereldwijd als de enige mogelijke weg naar vrede gezien.

Dit is de opportuniteit van de eeuw.
Jared Kushner
Adviseur en schoonzoon Donald Trump

Dinsdag onthult Trumps schoonzoon enkel het economische luik van zijn vredesplan. Dat voorziet in 50 miljard dollar (44 miljard euro) om het leven van de Palestijnen beter te maken. Het gros van het geld, 28 miljard dollar, gaat naar de Palestijnse gebieden. Daarnaast krijgen de buurlanden een deel van de koek. Jordanië, Egypte en Libanon vangen veel Palestijnse vluchtelingen op.

Kushner wil een corridor laten aanleggen tussen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, Gaza's enige elektriciteitscentrale upgraden en het toerisme in de Palestijnse gebieden aanwakkeren. Het doel is om een miljoen jobs te creëren, de Palestijnse armoede te halveren en het bruto binnenlands product (bbp) te verdubbelen. Volgens Kushner gaat het om 'de opportuniteit van de eeuw'. Het geld moet vooral van de rijke golfstaten en privé-investeerders komen. Ook legt het Witte Huis bij.

Deal van de duivel

De Palestijnen veegden het plan meteen van tafel. Honderden Palestijnen trokken maandag de straat op uit protest tegen de 'deal van de duivel', terwijl ze foto's van Trump en de koning van Bahrein verbrandden. 'Geld is belangrijk, economie is belangrijk, maar politiek is belangrijker. We hebben een politieke oplossing voor het conflict met Israël nodig', zei de Palestijnse president Mahmoud Abbas. 'Waarom heb ik de VS nodig om Arabische landen om geld te vragen? Dat kan ik zelf ook.'

Geld is belangrijk, economie is belangrijk, maar politiek is belangrijker. We hebben een politieke oplossing voor het conflict met Israël nodig.
Mahmoud Abbas
Palestijnse president

Hamas, dat de Gazastrook controleert, toonde zich voor één keer opvallend eensgezind met zijn aartsrivaal. 'Palestina is niet te koop', klonk het. Ook elders in de Arabische wereld werd de inhoud van Kushners plan met een mix van ergernis en spot onthaald. Israël zei dan weer 'eerlijk en open' naar de Amerikaanse voorstellen te zullen luisteren.

De Palestijnse argwaan tegenover de VS is groot omdat Trump sinds zijn aantreden nadrukkelijk de kant van Israël koos. Hij verhuisde de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, sloot het kantoor van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO in Washington en zette de financiële steun aan de UNRWA, de VN-organisatie die Palestijnse vluchtelingen helpt, stop.

Onder Trump kreeg het Israëlisch-Palestijnse conflict ook steeds minder aandacht. De focus verschoof naar het regionale machtsspel rond Iran, de sjiitische erfvijand van Saoedi-Arabië en Israël, dat momenteel op ramkoers met de Verenigde Staten ligt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud