VS sturen nog eens 300 militairen naar Irak

Nog eens 300 Amerikaanse militairen zullen het Iraakse leger bijstaan in de strijd tegen ISIS ©REUTERS

De Verenigde Staten voeren hun aanwezigheid in Irak opnieuw op. President Barack Obama stuurt nog eens 300 militairen naar het land. Officieel moeten die ‘de veiligheid rond de Amerikaanse ambassade garanderen'.

Eerder gaf president Barack Obama al toestemming om 300 militaire adviseurs naar Irak te sturen. Zij helpen het Iraakse leger in de strijd tegen soennitische opstandelingen door inlichtingen te verzamelen en lokale militairen op te leiden.

Die Amerikaanse troepen krijgen nu dus versterking van nog eens een 300-tal landgenoten. 200 manschappen daarvan zijn al aangekomen in Bagdad. ‘Zij moeten de veiligheid rond de Amerikaanse ambassade en de internationale luchthaven van Bagdad garanderen’, zegt de woordvoerder van het Witte Huis. Verder zullen de Amerikanen ook extra helikopters en drones inzetten in het land.

Smeekbede

De premier van Irak, Nouri al-Maliki, vroeg al verschillende keren hulp aan de VS in zijn strijd tegen de jihadistische rebellen van ISIS. Die riepen zondag nog  een kalifaat uit. Hoewel Maliki nog steeds op meer grootschalige steun hoopt, lijken de VS hem nu mondjesmaat toch in de strijd te steunen.

Ook Rusland heeft een eerst lading hulp gestuurd richting Irak. Het leger van Maliki zal binnenkort vijf Russische tweedehandsgevechtsvliegtuigen kunnen inzetten.

Mars op Bagdad

Het zwaartepunt van de strijd tussen het Iraakse leger en ISIS ligt nu bij de stad Tikrit, ten noorden van Bagdad. Milities van ISIS hadden begin juni de stad veroverd, en de overheid doet nu al het mogelijke om Tikrit weer in handen te krijgen.

ISIS controleert al grote delen in het noorden en westen van Irak en heeft een mars op de hoofdstad Bagdad aangekondigd.

Geweld in Irak eist ruim 2.400 levens

Bij het geweld in Irak zijn in juni in totaal 2.417 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de missie van de Verenigde Naties (VN) in Irak (Unami) dinsdag meegedeeld. Er vielen ook 2.287 gewonden.

Minstens 1.531 van de dodelijke slachtoffers waren burgers, lieten de VN weten. De tol was het zwaarst in de noordelijke provincie Ninawa, waar 470 doden doden geteld werden.

Over het aantal slachtoffers in de westelijke provincie al-Anbar zegt de VN geen gegevens te hebben. Die provincie wordt grotendeels gecontroleerd door de soennitische rebellen van de Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS).

Die islamistische beweging heeft de voorbije weken grote delen van het noorden en westen van Irak in handen gekregen. Ook de op een na grootste stad van het land, Mosul, valt onder de controle van ISIL.

Het alarmerend hoge aantal burgerslachtoffers maakt duidelijk dat er dringend maatregelen moeten genomen worden om de bevolking beter te beschermen, besloten de VN.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud