VS trekken steun voor Israël in twijfel

©REUTERS

Nu de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zo goed als zeker een vierde termijn aanvat, willen de VS hun diplomatieke steun voor Israël binnen de VN ‘herbekijken’. De twee landen botsen in hun visie op een tweestatenoplossing in de regio.

De relatie tussen de Amerikaanse president Barack Obama en Netanyahu ligt al een tijdje onder het vriespunt. Tegen de zin van de Amerikaanse president sprak Netanyahu kort voor de verkiezingen voor het Amerikaanse Congres. Hij was er uitgenodigd door de republikeinse voorzitter John Boehner.

Maar het is vooral de uitspraak van Netanyahu over een tweestatenoplossing, een dag voor de verkiezingen in Israël, die bij Obama in het verkeerde keelgat is geschoten. Netanyahu had toen aangegeven dat zo’n oplossing, waarbij Israël en Palestina twee onafhankelijke staten zouden worden, er niet zou komen binnen zijn termijn als premier. Hij deed dat in de hoop nog enkele rechtse stemmen naar zich toe te trekken in de eindsprint naar het kieshokje.

Nu de overwinning voor Netanyahu binnen is, reageerde het Witte Huis op de uitspraak. ‘De stappen die de VS nemen binnen het kader van de Verenigde Naties gaan er steeds vanuit dat een tweestatenoplossing de beste oplossing is’, zei woordvoerder Josh Earnest. ‘Nu onze bondgenoot heeft gezegd niet langer te streven naar die oplossing, zullen we onze positie moeten herbekijken.’

Eerder op de dag was Netanyahu nochtans al deels teruggekomen op zijn verkiezingsbelofte van amper enkele dagen geleden. Hij liet daarbij blijken dat een Palestijnse staat nog steeds mogelijk is, maar ‘enkel als de omstandigheden juist zitten’. Hij gaf wel meteen mee dat de huidige omstandigheden niet voldoen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud